Norveška planira izgradnju vjetroelektrana i na jugu Sjevernog mora

Foto: Pixabay/Ilustracija

Norveška vlada ide u novi krug ulaganja u obnovljive izvore energije na moru. Nakon objave da će na zapadnom dijelu Sjevernog mora graditi plutajuću vejtroelektranu, sada planiraju sličan sustav i na južnom dijelu Sjevernog mora. Ova sjevernoeuropska zemlja u potpunosti se planira okrenuti obnovljivim izvorima energije. 

Nedavno najavljen projekt plutajućih vjetroelektrana Utsira North kod zapadne obale Norveške razvijat će se u tri faze, a spomenuta elektrana trebala bi proizvoditi 1,5 GW snage. Budući da lokacija Utsira North ima prosječnu dubinu veću od 260 metara, planira se izgradnja plutajućih vjetroturbina.

Što se tiče projekta vjetroelektrana na južnom dijelu Sjevernog mora, na području između Danske i Norveške, one će biti pričvršćene stupovima na morsko dno, a proizvodit će otprilike 7 TWh struje godišnje, što je dovoljno za opskrbu 460.000 kućanstava.

Norveški premijer Jonas Gahr Støre rekao je da je cilj zadovoljiti sve veću potražnju za pristupačnom električnom energijom, a istovremeno pridonijeti razvoju tehnologije i norveške industrije te smanjiti troškove za opskrbu električnom energijom.

U tijeku je procjena utjecaja na okoliš za predložena područja, a očekuje se da bi ista trebala biti gotova u idućih 12 mjeseci. Neovisno o vjetroelektranama u zapadnom i južnom dijelu Sjevernog mora, norveška vlada u potrazi je za dodatnim morskim područjima gdje bi mogli izgraditi sustav obnovljivih izvora energije.

K.B.