VIDEO Zaronio i oslobodio pet hobotnica iz ilegalne vrše u luci

Foto: Velimir Vrzić / Screenshot

Daleko od oka državnih institucija tijekom noći krivolovci bacaju vrše unutar luka i lučica za izlov ribe i rakova. Najviše ribe je unutar luka. Ne postoji luka ili lučica na Jadranskom moru koja ispod barem jedne brodice nema neoznačenu vršu ispod krme, bez „sinjala“, bilo kakve oznake i suprotno svim važećim zakonima RH-a. 

Već smo pisali o misiji podmorskog istraživača Velimira Vrzića koji takve, neoznačene vrše u lukama gdje je zabranjen ribolov, otvara i ulov pušta vani.

– Deseci neobilježenih vrša krivolovaca za pokolj ribe. Naletim na jednu vršu s 5 hobotnica. Jedna hobotnica vani drži se krakovima za drugu unutra. Dijeli ih samo žica. Srce mi se lomi. Vidim inteligenciju među njima. Doslovno tako. Samo jedna misija jedan cilj. Sloboda – kaže Vrzić i napominje:

– U Jadranskom moru unutar luka zabranjen je ribolov. Krivolovci znaju da najviše ribe ima baš tu i postavljaju neobilježene ribolovne alate ispod brodica postavljajući konop tek 1 m. ispod površine mora kako bi izbjegli hvatanje policije ili ribilovne inspekcije. Ali plan se izjalovio OVAJ PUT.

Poziva i sve one koji smatraju da je ovo što radi u redu, da ga podrže donacijom u Go Get Funding kampanji, OVDJE. A kako je izgledalo oslobađanje hobotnica, pogledajte u videu…