NOVI SMJER Ploče bi uskoro mogle postati turistički grad

Foto: Boris Kačan

PLOČE – U Pločama je počela izrada dokumentacije potrebne za početak gradnje luke nautičkog turizma. Gradska uprava uz to planira konačno staviti u funkciju i napušteni kamp na ušću Neretve. 

Što se tiče kampa, plansko-prostorni planovi su gotovi, a grad je od Ministarstva graditeljstva dobio suglasnost na objedinjeni postupak ciljanih izmjena i dopuna prostornog plana i urbanističkog plana uređenja. Cijelu priču još mora amenovati Gradsko vijeće, nakon čega se može krenuti u zakup zemljišta, a grad će, prenosi HRT, ulagaču osigurati svu potrebnu infrastrukturu.

Foto: Baćinska jezera/DNŽ

Do kraja ovog mjeseca trebala bi biti poznata i sudbina planirane luke nautičkog turizma s kapacitetom 400 vezova u području Baćine. Iz grada tvrde da još čekaju ocjenu izrađene studije utjecaja na okoliš, a u tijeku je i pribavljanje lokacijske dozvole te utvrđivanje granice pomorskog dobra. Nakon toga, sva prikupljena dokumentacija šalje se Ministarstvu mora koje raspisuje koncesiju. Potom se odabire najbolji ponuđač koji će izraditi glavni projekt nakon čega se može pristupiti gradnji.

Ploče i okolica imaju veliki potencijal za razvoj nautičkog turizma, kažu u tamošnjoj turističkoj zajednici, u kojoj tvrde da bi dolaskom turista krenula i izgradnja hotela, kojih na potezu od Metkovića i Opuzena do Ploča – kronično nedostaje. Turisti zasad odsjedaju uglavnom kod privatnih iznajmljivača, koji se ne mogu požaliti na dosadašnji interes gostiju.

Foto: Ušće Neretve/OD Brkata sjenica

– Očekujemo veliki promet tim što su ljudi već čuli za Baćinska jezera, za ušće Neretve, za ‘kite surfing’ i za naše ‘outdoor’ aktivnosti tako da će broj biti veći nego prethodnih godina – kazala je direktorica TZ-a Ploče Maja Erak.

Činjenica je da će i skorašnje otvaranje Pelješkog mosta utjecati na raspodjelu turista na našoj obali, a Pločama se u ovoj ” turističkoj epizodi” širom otvaraju vrata.