2 min. čitanja

Brodovi ruske mornarice zaplijenili dva civilna teretnjaka i spasilački brod s posadama!

Brodovi ruske mornarice zaplijenili dva civilna teretnjaka i spasilački brod s posadama!
Foto: Fleet Mon

Ukrajinska granična služba izvještava da su u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora brodovi ruske mornarice zaplijenili još dva ukrajinska civilna broda.

– Teretni brod za rasute terete Afina, koji se nalazio u rumunjskom teritorijalnom moru, 22 milje od Zmijskog otoka, otvoren je kanal komunikacije i sigurnosti plovidbe, te mu je naređeno da pristupi ruskom ratnom brodu radi pregleda. Brodovlasnik broda Afina odmah je obavijestio sva nadležna tijela u Ukrajini. U međuvremenu, prateći kretanje brodova na tom području, pomorski graničari zabilježili su oštre i nelogične promjene kursa drugog broda pod ukrajinskom zastavom. Brod za rasuti teret Princess Nicole iz rumunjskih voda također je krenuo prema Zmijskom otoku. Gotovo čim su se oba civilna broda približila ruskim ratnim brodovima, isključio se AIS (sustav automatske identifikacije vozila – ur.) i prestali su komunicirati  – izvijestila je ukrajinska granična služba, prenosi Radio Svoboda.

Prema izvješću, ujutro 27. veljače, automatski sustavi identifikacije brodova pokazali su njihovu poziciju 18 milja od okupiranog Krima.

– Piratska zapljena dvaju brodova pod ukrajinskom zastavom s gotovo 50 civila, tisućama tona dizel goriva i žitarica ponižava i pretvara ruske mornare u primitivne pljačkaše, čime im se zapravo oduzimaju naramenice i čast – stoji u priopćenju.

U večernjim satima 26. veljače ukrajinski graničari izvijestili su o zarobljavanju spasilačkog broda Sapphire od strane ruskih mornara.

“Radnje ruskih ratnih brodova su ‘izravno kršenje’ međunarodnog pomorskog prava i međunarodnih konvencija o pomorskoj sigurnosti” navodi Uprava morskih luka Ukrajine. Ukrajinski spasitelji nisu dobili nikakve informacije od ruske vojske.

Ministarstvo unutarnjih poslova Ukrajine objavilo je 26. veljače da su svi ukrajinski graničari, branitelji otoka Zmija u Crnom moru, čija je smrt prijavljena kasno navečer 24. veljače, možda još živi.

Informacija o pogibiji graničara stigla je u večernjim satima 25. veljače, nakon što su ruske snage cijeli dan granatirale otok. Ukrajinske vlasti isprva su priopćile da je komunikacija s braniteljima otoka nestala, a kasnije da je poginulo svih 13 graničara, odbacivši zahtjev ruske vojske da se predaju.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ruski brodar na udaru sankcija: Što će biti s tisućama ruskih i ukrajinskih pomoraca?
Rusi tvrde da su zarobili 82 vojnika sa Zmijskog otoka i da će ih vratiti obiteljima
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.