1 min. čitanja

Ukrajinci tvrde da su potopili ruski brod – Glavna ukrajinska luka očekuje napad i priprema obranu

Ukrajinci tvrde da su potopili ruski brod – Glavna ukrajinska luka očekuje napad i priprema obranu
Foto: Screenshot / Ruska ratna mornarica / Twitter

ODESA – Još jedan važan grad za kojeg Ukrajina strahuje da bi mogao biti sljedeća meta ruske ofenzive na jugu. Glavna je luka zemlje i od vitalnog je značaja za njezino gospodarstvo.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy upozorio je u nedjelju da se Moskva “sprema bombardirati Odesu”, rekavši: “Bit će to ratni zločin… povijesni zločin”.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu tijekom telefonskog razgovora u nedjelju o svojoj zabrinutosti zbog mogućeg skorog napada na ukrajinski grad Odesu, navodi se u priopćenju iz Macronova ureda.

Ukrajinci tvrde da su teško oštetili patrolni brod ruske mornarice Vasilij Bykov, gađajući ga iz višestrukih raketnih sustava u Crnom moru u blizini Odese. Prema najnovijim informacijama koje se ne ne mogu potvrditi, brod je danas potonuo. Još nema informacija o njegovoj posadi.

Milijunski grad u blizini rumunjske i moldavske granice također zauzima posebno mjesto u ruskoj mašti.

Kozmopolitska luka na Crnom moru sa zadivljujućom arhitekturom iz 19. stoljeća, pješčanim plažama i mediteranskom klimom, ima većinu koja govori ruski.

Odesa je glavni lučki kompleks Ukrajine. U samom gradu su terminali za benzin i metale, dok su u obližnjim Youjni i Illytchyivsku za kemikalije i kontejnerski promet.

Veliki dio ogromnog ukrajinskog izvoza kukuruza i ječma prolazi kroz luke.

Gradske plaže, talijanska arhitektura i opušteni način života učinili su ga turističkim magnetom, a broj turista se povećao otkako je Rusija anektirala Krim 2014. godine.

Odesa se nalazi nekih 70 kilometara od Pridnjestrovlja, malene nepriznate separatističke države ruskog govornog područja koja se odvojila od Moldavije nakon raspada Sovjetskog Saveza. Članica NATO-a Rumunjska udaljena je četiri sata vožnje.

No, grad se odupro separatističkom pritisku koji je odvukao dijelove istočne regije Donbas (koje uglavnom govore ruskim jezikom) izvan kontrole Kijeva nakon što je Putin anektirao Krim.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Zelenski tvrdi da će Rusi napasti Odesu: To će biti ratni zločin
VIDEO: RUSKI BRODOVI ISPRED ODESE Stanovništvo se priprema za desant
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.