2 min. čitanja

NEREDI NA SREDOZEMNOM OTOKU Traže odcjepljenje: “Francuska država je ubojica”

NEREDI NA SREDOZEMNOM OTOKU Traže odcjepljenje: “Francuska država je ubojica”
Foto: Google Earth / Youtube / Screenshot

Napetost ne jenjava na Korzici, francuskom otoku, gdje su slogani “Francuska država je ubojica” obilježili skup potpore Yvanu Colonni u nedjelju u Bastiji, jedanaest dana nakon što je u zatvoru napadnut borac za korzičku neovisnost osuđen za ubojstvo prefekta Claudea Erignaca.

“Liberta, liberta!”, izvikivali su sudionici, među kojima je  bilo svih dobnih skupina većinom odjevenih u crno, s brojnim korzičkim zastavama. Bilo ih je 7.000 po procjeni policije, a 10.000 po procjeni organizatora skupa, prenosi N1.

Bijes je izmakao kontroli s dolaskom povorke pred zgradu policije, gdje su se redarstvene snage sukobile s dvjesto do tristo maskiranih prosvjednika, od kojih su neki bili opremljeni plinskim maskama. Policija je upotrijebila suzavac i vodene topove, a prosvjednici su na nju bacali molotovljeve koktele i kamenje.

Po najnovijem policijskom izvješću, 67 ljudi je ozlijeđeno, među njima 44 pripadnika policije. Nakon rastjerivanja povorke u kasnim poslijepodnevnim satima, policija se sukobila s posebno nasilnim skupinama mladih, što je s dolaskom noći preraslo u urbani gerilski rat.

Okršaji su trajali sve do 22.30 sati, navodi se u najnovijem priopćenju policije koja je pozvala “stanovnike u središtu Bastije da ne izlaze iz kuće”.

Yvan Colonna, osuđen na doživotni zatvor za ubojstvo korzičkog prefekta Claudea Erignaca 1998., u komi je pošto ga je 2. ožujka napao zatvorenik osuđen za “terorizam”.

Od tada su na poziv studenata, srednjoškolaca, nacionalističkih organizacija i sindikata zaredali prosvjedi na tom sredozemnom otoku.

U pozivu na nedjeljni skup tražila se “istina i pravda za Yvana, sloboda za domoljube i priznanje korzičkog naroda”.

Francuska vlada je krajem tjedna pokušala smiriti situaciju objavivši da će premjestiti na otok drugu dvojicu osuđenika koji su sudjelovali u Erignacovu ubojstvu. No taj potez nije uspio smanjiti napetost.

Yvan Colonna koji je u zatvoru u Arlesu, na jugu Francuske, odavno traži da služi kaznu na Korzici, što mu nikad nije odobreno. “Bude li nasilja, za to će biti odgovorna država. U sedam godina ništa se nije pomaklo, a u sedam dana nasilja stvari se mijenjaju. Nasilje je nužno”, ocijenio je Antoine Negretti (29), sudionik prosvjeda.

Uoči prosvjednog okupljanja otkriveno je spremište s “oko 300 molotovljevih koktela” u javnom prostoru u Bastiji, rekao je glavni odvjetnik Arnaud Viornery.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.