3 min. čitanja

Javio se Plenković s francuskog nosača kod Dubrovnika: “Šaljemo poruku sigurnosti i partnerstva Francuske i Hrvatske”

Javio se Plenković s francuskog nosača kod Dubrovnika: “Šaljemo poruku sigurnosti i partnerstva Francuske i Hrvatske”
Foto: Vlada RH

Premijer Plenković danas je na nosaču zrakoplova Charles de Gaulle, kraj Dubrovnika, poručio da se vježbama u kojima sudjeluju MIG-ovi HRZ-a učvršćuje strateško partnerstvo između Francuske i Hrvatske. Vježbe su, dodao je, dio aktivnosti u direktnom dogovoru s predsjednikom Macronom, nakon što je u Zagrebu pao dron koji je doletio s područja Ukrajine.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je danas francuski nosač zrakoplova Charles de Gaulle, koji se nalazi u blizini Dubrovnika, i sastao se s njegovim zapovjednikom kapetanom Sébastienom Martinotom te zapovjednikom francuskih pomorskih snaga, kontraadmiralom Christopheom Cluzelom.

Foto: Vlada RH

Posjetu nosaču aviona i sastanku nazočio je i veleposlanik Francuske u Hrvatskoj Gaël Veyssiere.

Uz predsjednika Vlade bili su ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj i posebni savjetnik predsjednika Vlade za poslove obrane Damir Krstičević.

Foto: Vlada RH

– Cilj operacije ovog nosača aviona i još sedam brodova koji su oko njega je da sudjeluju u misiji koja služi za potporu državama koje graniče s Ukrajinom, u okolnostima koje su nastupile nakon 24. veljače. Rafali s ovog nosača aviona lete i kontroliraju zračni prostor Bugarske i Rumunjske – kazao je premijer Andrej Plenković.

Ovih se dana, dodao je, provode i vježbe s avionima MIG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, čime se učvršćuje strateško partnerstvo između Francuske i Hrvatske.

– Ujedno su dio aktivnosti koje smo poduzeli na političkoj razini u direktnom dogovoru s predsjednikom Macronom nakon što je u Zagrebu pao dron koji je doletio s područja Ukrajine – kazao je Plenković.

Foto: Vlada RH

– Danas će avioni s ovog nosača letjeti i nad Hrvatskom i na taj način poslati poruku sigurnosti,  prijateljstva i partnerstva između Francuske i Hrvatske i poruku sigurnosti hrvatskim građanima – dodao je.

Podsjećamo, godišnjim planom međunarodne obrambene suradnje tijekom ožujka 2022. godine provode se bilateralne aktivnosti s francuskom ratnom mornaricom u kojima će sudjelovati snage HRZ-a i snage s francuskog nosača zrakoplova “Charles de Gaulle”.

Foto: Vlada RH

U utorak i srijedu, 15. i 16. ožujka 2022. u zračnom prostoru iznad Istre i Kvarnera, Like i Korduna provodit će se zajedničko letenje i uvježbavanje pilota 191. Eskadrile lovačkih aviona i francuskih pilota aviona Rafale s nosača zrakoplova “Charles de Gaulle”.

Letovi će se provoditi u skladu s najavljenim planovima u odobrenim zonama, a u sklopu kojih su planirani i formacijski preleti gradova sjevernog Jadrana.

Foto: Vlada RH

U aktivnostima koje se provode u cilju uvježbavanja nadzora i zaštite zračnog prostora i zadaća odvraćanja, sudjelovat će i bojna Zračnog motrenja i navođenja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Podsjetimo, u međuvremenu je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović izdao izričitu naredbu da zbog uznemiravanja građana vojni zrakoplovi neće smjeti letjeti iznad Zagreba i ostalih gradova u državi.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

MILANOVIĆ IZDAO NAREDBU: “Zabranjuju se preleti vojnih zrakoplova iznad Zagreba i svih gradova u Hrvatskoj!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.