Znanstvenici pronašli lubanju strašnog grabežljivca iz pretpovijesnog oceana

Foto: Screenshot

LIMA – Paleontolozi su iskopali lubanju divljeg morskog grabežljivca, drevnog pretka modernih kitova, koji je nekoć živio u pretpovijesnom oceanu koji je prekrivao dio današnjeg Perua, objavili su znanstvenici u četvrtak.

– Otprilike 36 milijuna godina stara dobro očuvana lubanja s redovima dugih šiljastih zuba, iskopana je prošle godine iz stijena peruanske južne pustinje Ocucaje – rekao je na konferenciji za novinare Rodolfo Salas, šef paleontologije na Peruanskom nacionalnom sveučilištu San Marcos.

Znanstvenici misle da je drevni sisavac bio bazilosaurus, dio obitelji vodenih kitova, čiji suvremeni potomci uključuju kitove, dupine i pliskavice.

Basilosaurus znači “kraljevski gušter”, iako životinja nije bila gmaz, njeno dugo tijelo moglo se kretati poput divovske zmije.

Nekadašnji vrhunski grabežljivac vjerojatno je bio dug nekih 12 metara, ili otprilike visine četverokatnice.

– Kada je tražio hranu, sigurno je radio veliku štetu – dodao je Salas.

Znanstvenici vjeruju da su prvi kitovi evoluirali od sisavaca koji su živjeli na kopnu prije nekih 55 milijuna godina, oko 10 milijuna godina nakon što je asteroid udario u blizini današnjeg meksičkog poluotoka Yucatan, zbrisavši pritom većinu života na Zemlji, uključujući dinosaure.

Salas je objasnio da je nakon smrti drevnog bazilosaurusa, njegova lubanja vjerojatno potonula na morsko dno, gdje je brzo zakopana i sačuvana.

– U to doba, uvjeti za fosilizaciju u Ocucaju bili su vrlo dobri – rekao je.

D.G.