2 min. čitanja

Institut za oceanografiju: “Potrebno je zaštititi rastilišta nedoraslih riba od štetnih ljudskih intervencija u obalnom prostoru”

Institut za oceanografiju: “Potrebno je zaštititi rastilišta nedoraslih riba od štetnih ljudskih intervencija u obalnom prostoru”
Foto: IZOR

Rastilišta nedoraslih riba posebna su priobalna područja koja omogućavaju ribljim vrstama opstanak, a ribarstvu stalnu obnovu resursa. Nažalost, mnoga priobalna staništa su pod povećanim okolišnim i antropogenim pritiscima i postoji nedostatak saznanja o uzročno-posljedičnim odnosima tih pritisaka na morski ekosustav. Utvrđivanje takvih odnosa između širokog raspona stresnih čimbenika i njihovih učinaka na razini jedinke, vrste ili zajednice u morskom ekosustavu bio je okosnica  projekta Intstituta za oceanografiju i ribarstvo #NurseFish (HRZZ-a). Kažu da se radi o vrlo teškom zadatku koji zahtjeva višestruke razine dokazivanja.

– Zbog slabe istraženosti ovakvih esencijalnih staništa, naša saznanja o tome gdje i kako rastu nedorasli stadiji većine ribljih vrsta još uvijek su manjkava, no ovim i budućim projektima moći ćemo bolje razumjeti ekologiju nedoraslih riba te u konačnici pomoći ribarstvu donijeti pravilnije mjere u cilju održivosti – pojašnjavaju iz splitskog Instituta iz kojeg su nakon tri godine intenzivnog praćenja nedoraslih zajednica i brojnosti riblje mlađi na različitim lokacijama, objavili rezultate u znanstvenom časopisu Frontiers in Marine Science.

Svaka međugodišnja promjena okolišnih uvjeta, npr. temperature i slanosti mora, ima potencijalni ekološki učinak na sastav i strukturu ribljih vrsta u pojedinom rastilištu.

– Ovim radom pokazali smo koliko su plitke priobalne vode u blizini ušća rijeka, kakve su naše priobalne uvale od Primoštena do Zadra, važna kao rastilišta, a ujedno i koliko su ta područja zbog većeg utjecaja kopna osjetljivija na promjene u okolišu u odnosu na „južnija“ područja od Ražnja do Dubrovnika – poručuju iz IZOR-a.

Klimatske promjene u obliku izrazito sušnih i vrućih ili kišnih i hladnih godina mogu predstavljati velik izazov ulasku i izlasku nedoraslih riba komercijalno važnih vrsta riba iz rastilišta i pridruživanju njihovim odraslim populacijama.

– Osim toga, iz prijašnjih istraživanja u projektu NurseFish pokazali smo koliko smo nasipavanjem obalnog područja ugrozili područja koja su povijesno prepoznata kao važna rastilišta riba – dodaju splitski znanstvenici i zaključuju:

– Kako bi bolje zaštitili riblje resurse bit će od velike važnosti nastaviti promatrati i istraživati zajednice riba u rastilištima, odnosno zaštititi esencijalna rastilišta od štetnih ljudskih intervencija u obalnom prostoru te pokušati obnoviti ona područja koja još uvijek imaju potencijala održavati prirodnu bioraznolikost i obnovu resursa.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.