3 min. čitanja

U Murteru, Tisnom i Vodicama pokreće se inicijativa za uvođenjem javnih česmi

U Murteru, Tisnom i Vodicama pokreće se inicijativa za uvođenjem javnih česmi
Foto: Pixabay/Ilustracija

U povodu Svjetskog dana voda, koji se obilježava sutra, Udruga Argonauta uputila je dopise Općinama Tisno, Murter-Kornati i Gradu Vodicama s ciljem uvođenja javnih česmi u ove tri lokalne zajednice.

Jedan od razloga za pokretanje ove inicijative je i nužnost smanjenja plastične ambalaže koja je jedan od najvećih zagađivača svjetskih mora. U udruzi smatraju da bi se uvođenjem javnih česmi destimuliralo korištenje jednokratne plastike, a ujedno bi se svima osigurala pitka voda, što je temeljno ljudsko pravo.

Udruga je spomenutim općinama poslala zasebne dopise s ovom inicijativom, a u kojima su naveli neke javnosti nepoznate zanimljivosti vezane uz javno dostupnu vodu.

Vodice nekad imale više od 500 bunara

Kako i sam naziv mjesta kaže, Vodice su se kao naselje razvile u neposrednoj blizini izvora žive vode, a mjestu je nekad postojalo više od 500 bunara. Nažalost, više od polovice sada ih je zatrpano. Bunari u Vodicama nisu bili samo mjesto gdje se dolazilo po pitku vodu i gdje se prala roba, već su se tu odvijala razna društvena događanja.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Besplatno dostupna pitka voda u javnom prostoru dio je vodičke tradicije, a Vodice su jedan od gradova koji se mogu pohvaliti pitkom vodom. Ove činjenice trebalo bi, smatraju u Udruzi Argonauta, afirmirati kroz postavljanje jedne ili više javnih česmi kao stvarne potrebe grada budući da su česme odraz komunalnog, javnozdravstvenog i civilizacijskog standarda. Osim revitalizacije dragocjene tradicije grada Vodica, postavljanje javne česme uvelike bi, kažu, doprinijelo smanjenju upotrebe plastične ambalaže što bi direktno utjecalo na smanjenje štetnog plastičnog otpada.

Tvrde da bi česme doprinijele i kulturno-turističkom razvoju grada, pogotovo ako bi one bile i svojevrsni info punkt s nekom od tema iz povijesti grada vezano uz vodu na lokaciji gdje se česma nalazi. I samo oblikovanje česme može biti s referencom (na primjer da je česma u obliku Okita, spomenika u centru, bunara ili nekog drugog oblika specifičnog za Vodice), a može biti i nekome posvećena.

Postavljanje javnih česmi trebala bi pratiti i kampanja osmišljena od strane Grada, a kojom bi se popularizirala njihova upotreba i afirmirala pitka vodu kao vlastito javno dobro i velika prednost Vodica u odnosu na druge gradove. Kvalitetna nova javna česma mogla bi postati i identitetski važna stvar za Vodice te atrakcija sama po sebi.

Promocija Tisnog i Murtera kao prostora pitke vode

Šetnjom kroz Tisno i danas možemo uočiti različite primjere sustava opskrbe vodom kroz povijest. Pogledamo li prema Gomilici sa otočne strane, uočit ćemo veliku betonsku čistinu koja je zapravo služila kao prostor za sakupljanje kišnice – cisterna, a podno nje se nalazi bunar koji je bio korišten od lokalnog stanovništva za opskrbu vode za piće, napoj životinja i uzgoj kultura.

U atriju palače Katunarić nalazi se česma s početka 19. stoljeća, a koja je služila za točenje kišnice iz cisterne. Šetnjom od centra mjesta prema crkvi Sv. Roka, uočit ćemo izvor bočate vode Roza, a penjemo li se prema svetištu Gospe od Karavaja stepenicama koje kreću iz Karavajske ulice, uočavamo još jednu cisternu i bunar korišten u prošlim vremenima.

Foto: Boris Kačan

Mnoge palače imale su svoje sustave za sakupljanje kišnice i česme za privatno korištenje, a čak se i unutar nekih kuća nalazili bunari koji su služili za nabavu vode.

Nažalost ni ovdje većina nabrojanih izvora više nije dostupna za javnost. Ponovno otvaranje javnih česmi trebalo bi postati tradicija, a baš kao i s Vodicama, česme u Murteru i Tisnom mogle bi biti povezane s nekom zanimljivom pričom iz povijesti mjesta.

Osim ekološke i javnozdravstvene koristi, javno dostupni izvori pitke vode u naseljenim mjestima odjeknuli bi i u turističkim krugovima. Uz nadu da će ova hvalevrijedna inicijativa pronaći plodno tlo među onima koji upravljaju lokalnim zajednicama, čestitamo svima sutrašnji Međunarodni dan vode.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.