FOTO/VIDEO Neobičan prozirni organizam preplavio more uz zapadnu Istru: “Ne vidi se dno od njih!”

Foto: IRB Rovinj / Reddit

UMAG – More zapadne Istre ovih je dana preplavljeno neobičnim trakastim, prozirnim organizmima. Iako podsjeća na meduze ili rebraše, radi se o potpuno drugoj vrsti. 

– Radim godinama s batanom, ovu vrstu sam viđao rijetko tu i tamo koju, ali ovo nisam nikada doživio. Koliko je bilo rebraša u studenom, toliko je ovih sada, na nekim mjestima di nema kurenta od 1 m pa do 8 m dubine nevidi se dno od njih! – kazuje nam ribar iz Umaga.

– Rebraši su onako više okrugli, a ovo je tanko i dugo 10-20 cm kao komad konopa, prozirno s crvenim kuglicama unutra – opisuje Umažanin organizam kojeg je uočio i snimio dok je plovio noću s mora i dodaje da je ovako, kao na snimci na nekim mijestima od vrha do dna, pa zabrinuto pita o čemu se radi i je li toga prije bilo u ovim količinama?

Odgovor je dao Institut Ruđer Bošković, Centar za istraživanje mora, Rovinj:
– Trenutačno na zapadnoj obali Istre bilježimo visoku zastupljenost obične salpe (Salpa fusiformis) – kažu iz Instituta i objavljuju fotografije ove vrste.

– Možemo je prepoznati po prozirnom želatinoznom tijelu u obliku bačve koje može doseći i do 5 cm u duljinu. Može živjeti kao samostalni organizam ili može stvarati lančani oblik dulji od metra.

One su bezopasne za ljude, ali mogu imati značajan utjecaj na morske planktonske prehrambene mreže jer kada se pojave masovno, mogu smanjiti brojnost fitoplanktona i mikro zooplanktona, što rezultira praktički monokulturom salpi.

Obična salpa je kozmopolitska vrsta i radije se zadržava na područijima otvorenog mora, ali kao što je slučaj ovih dana, vjetar može ove želatinozne planktonske životinje donijeti bliže obali – poručuju iz IRB Centra za istraživanje mora u Rovinju.

Jurica Gašpar