1 min. čitanja

Kruzer postaje privremeni dom za 1500 ukrajinskih izbjeglica

Kruzer postaje privremeni dom za 1500 ukrajinskih izbjeglica
Foto: Bahnfrend/Wikipedia

Kompanija Holland America Line objavila je kako će ustupiti svoj kruzer Volendam za smještaj ukrajinskih izbjeglica. Potpisan je sporazum s nizozemskom vladom i vlastima grada Rotterdama, u čijoj će luci iduća tri mjeseca biti usidren brod, koji zbog nove funkcije sredinom svibnja neće krenuti na predviđeno krstarenje.

Nizozemska se obvezala primiti oko 50 tisuća ukrajinskih izbjeglica, a njih 1500 pronaći će barem privremeni smještaj s osiguranom hranom na kruzeru u rotterdamskoj luci.

Iz kompanije su priopćili kako će izbjeglice na brodu imati osigurana 3 obroka dnevno, smještaj u privatnoj kabini, usluge čišćenja, korištenje javnih prostora, fitness centra, pristup internetu i druge potrepštine. Na brodu će boraviti i 650 članova posade.

Volendam se trebao vratiti u službu 15. svibnja, s putovanjima od Rotterdama do Norveške, Britanskih otoka i Islanda, no krstarenja su otkazana do 3. srpnja. Putnici koji su već uplatili aranžmane za svibanjsko krstarenje bit će preusmjereni na druge brodove.

– Žao nam je zbog neugodnosti proizašlih zbog otkazivanja rezerviranih krstarenja no nadamo se da će naši putnici razumjeti novonastale okolnosti, uslijed kojih samo želimo olakšati tešku situaciju ukrajinskim obiteljima koje su u bijegu od rata – kazao je Gus Antorcha, predsjednik Holland America Line.

Volendam je 237 metara dug brod za krstarenje R-klase, izgrađen 1999. godine. Ima 10 paluba, od kojih je 6 namijenjeno za putnike, a unutrašnji prostori ukrašeni su cvjetnim motivima. Brod će biti usidren u teretnoj luci Merwehaven, na sjevernoj strani rijeke Maas u Rotterdamu, kako bi ukrajinske izbjeglice od tamo imale jednostavan tranzit od luke do središta Rotterdama.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.