2 min. čitanja

Park-šuma Marjan za čuvara prirode odbila agronoma i zaposlila obućara

Park-šuma Marjan za čuvara prirode odbila agronoma i zaposlila obućara
Foto: Park šuma Marjan/Facebook

SPLIT – Dva čuvara prirode dobila su zaposlenje za stalno u splitskoj gradskoj tvrtci Park-šuma Marjan. Na natječaj se javio agronom, no njega su odbili, ali su zato zaposlili obućara i ekonomista.

Agronom se zove Marko Kosović. koji je svoju priču podijelio s novinarkom portala Index, dok iz Park-šume Marjan nije stigla ni riječ, jer u osam dana i nakon sedam mailova nisu bili u stanju dostaviti tražene podatke.

Srećom, agronom je bio poprilično rječit:

– Javio sam se na natječaj za radno mjesto čuvara prirode. Potrebna je bila srednja stručna sprema, a ja imam visoku. Prvostupnik sam inženjer agronomije, smjer mediteranska poljoprivreda, i stručni specijalist inženjer zaštite okoliša, diplomski studij. Diplomirao sam na temu ‘Ekološka mreža kao mjera zaštite okoliša u Splitsko-dalmatinskoj županiji’. Javio sam se na natječaj, bio je intervju kao nekakvo mjerilo na temelju kojeg su donijeli odluku. Poslali su mi na pogrešnu adresu rezultate natječaja, došli su sa zakašnjenjem, ali objavili su ih pravovremeno na web stranicama – prisjeća se Kosović.

Foto: Screenshot

Jedini je biotehničke struke, a ona je propisana u uvjetima natječaja

Iznenadilo ga je, kaže, kad je saznao stručne spreme ljudi zaposlenih putem natječaja.

– Zaposleno je dvoje ljudi. Da su to bili neki diplomirani šumari, agronomi, biolozi, ne bih imao ništa protiv, dapače. Ali ako sam ja jedini biotehničke struke, smatram da sam samim time trebao dobiti radno mjesto, posebno jer su dva raspisana, a ne jedno. Zaposleni su stručni specijalist ekonomije i obućar – kaže Kosović.

Iako su novinari od Javne ustanove park-šume Marjan pokušali doznati je li točno da su ekonomist i obućar bili najkvalificiraniji za posao čuvara prirode, pored navedenog agronoma nije stigao ni jedan jedini podatak. Informacija da su posao dobili obućar i ekonomist potvrđena je tek neslužbeno.

Neslužbeno se doznaje i da su da na temelju intervjua koji je trajao do petnaest minuta birali kandidate koji će u gradskoj tvrtki raditi za stalno, na neodređeno. Znate li ijednog privatnika koji bi se odlučio na tako hrabar potez? 

– Oni sada mogu reći da su u natječaju tražili ljude srednje stručne spreme i da sam ja bio prekvalificiran, da sam završio fakultet, ali i oni su zaposlili nekoga s visokom spremom, a ta visoka je – ekonomija. Nema veze s ovim poslom. Pitanje je po kojim kriterijima su ih onda birali – ni agronomu Kosoviću nije jasno.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.