2 min. čitanja

Brojkama iz rekordnih godina nadaju se i u Zadarskoj županiji

Brojkama iz rekordnih godina nadaju se i u Zadarskoj županiji
Foto: Boris Kačan

Dolaskom uskrsnih blagdana tradicionalno počinje i turistička predsezona u Hrvatskoj. Očekivanja od ovogodišnje sezone su velika, unatoč ratu koji i dalje ne jenjava, jer su se ljudi, nakon dvije pandemijske godine, zaželjeli putovanja. Brojkama iz rekordnih godina nadaju se i u Zadarskoj županiji.

Cijela Dalmacija oduvijek živi od mora i turizma.

– Mogu se samo hvaliti i pohvaliti. Hotel nam je pun za Uskrs i jedan dio nakon Uskrsa, tako da smo jako zadovoljni – kaže direktor jednog dalmatinskog hotela.

Posvuda se privode kraju završna čišćenja i uljepšavanja jer prvi gosti već su stigli. Osim hotelskog restorana, puna je i Kalelarga.

– Čuli smo da je ovo lijepa zemlja, htjeli smo sve istražiti i obići.

– Apsolutno dojmljivo, prekrasno vrijeme, ljubazni ljudi, čisto i uredno.

– Kultura je ono što me fascinira, sviđaju mi se i more, plaže i naravno ljudi… Samo su dio hvala koje ostavljaju turisti o našim dalmatinskim gradovima.

A sve rečeno prati i lijepo, toplo vrijeme. Uživanje u suncu nije samo privilegija Dalmatinaca. Uživaju i mnogobrojni gosti među kojima je ipak najviše onih domaćih, piše HRT.

No, u stopu ih prate Austrijanci, Nijemci i Slovenci. Već u prva dva tjedna travnja ostvareno je 50 tisuća noćenja.

– Gosti su najviše u hotelima i privatnom smještaju, no to prate i nautika i kampovi – kaže Mihaela Kadija, direktorica županijskog TZ-a.

Na goste koji stižu avionom, u Zadru se itekako računa. Grad će ovo ljeto zračnim linijama biti povezan s više od 70 europskih i svjetskih destinacija.

– Brojke koje očekujemo ove godine trebale bi biti slične onoj iz 2019. godine. To znači oko 800 tisuća putnika – kaže Tomislav Žepina, rukovoditelj sektora komercijale Zračne luke Zadar.

Koronavirus pokvario je planove. Pa 2020. nije kapitalizirana prestižna titula koju je godinu prije osvojila Gaženica kao najbolja svjetska luka za kruzere. No, oni se vraćaju na velika vrata. Od početka godine od planiranih 157 već ih je stiglo 11 sa 7000 putnika, a sljedeći će se vezati baš na Uskrs.

– To znači da očekujemo da ćemo prijeći 100 tisuća putnika ove godine – kaže Đoni Štambuk, privremeni ravnatelj Lučke uprave Zadar.

Rekordna pretpandemijska 2019., prema najavama, mogla bi biti dostignuta.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.