1 min. čitanja

JEDRIMA PROTIV DROGE Regata humanitaraca iz cijelog svijeta na Murterskom moru

JEDRIMA PROTIV DROGE Regata humanitaraca iz cijelog svijeta na Murterskom moru
Foto: Lions

MURTER – Pod motom “Jedrima protiv droge” na murtersko more opet otisnuli sudionici regate, među njima i humanitarci iz cijeloga svijeta. Već više od dva desetljeća organiziraju je hrvatski Lionsi.

350 lovaca na vjetar. I 38 brodova. U 23 godine pod jedrima je prikupljeno više od dva milijuna kuna. Sve je proslijeđeno udrugama i ustanovama koje mlade uče da drogi kažu – NE!

– Mi smo pomogli nekoliko stotina ovisnika na različite načine kako bi se i oni uspjeli integrirati natrag u život – rekao je za HRT Alek Konić, viceguverner Lions Distrikta 126 Hrvatska.

Regata je simbol borbe protiv moderne pošasti. I pomaganja. Posade iz 16 zemalja gledaju se preko oka na regatnom polju. No i tada – svi jednako misle.

– Mlade treba okrenuti sportu. Govoriti im o opasnosti i štetnosti droge. Jer – prevencija je najvažnija – poručio je Robert Günthard, predsjednik vijeća Lions Distrikta Švicarska.

A desetu godinu “Lavlje” posade krote vjetar baš u “murterskom moru”. Tvrde – s razlogom!

– Znaju svi da su Kornati europski Maldivi. Tako da se ima što vidjeti – rekao je Nino Maletić, guverner Lions Distrikta 129 Slovenija.

Pod kožu se pogon na vjetar i mišiće zavukao svima koji su jutros odrješivali konope. Iskusni morski vuci tomu se ne čude. Jedrenje opisuju čarobnim.

– Taj šum mora, činjenica da neko čudo od 12, 13 tona ide samo naprijed brzinom većom nego što može na motor, gdje ti praktički sa svojim znanjem dobivaš na brzini – rekao je Đek Šurija, predsjednik organizacijskog odbora regate.

Bog i batina su na moru – suci. Iskustvo ih uči, iako je regata humanitarna – svi će dati sve od sebe.

– Oni uživaju da se dobro umore, da se kad se dođe na kraj ima što pričati, analizirati. To sve spada u tu jedriličarsku atmosferu, rekao je predsjednik regatnog odbora Sebastijan Levstik.

Cilj je jedriličarima s Murtera u svijet odaslati poruku o važnosti zajedništva i pomaganja potrebitima. Tako će i biti!

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.