2 min. čitanja

Predstavljen projekt makarske Peškere

Predstavljen projekt makarske Peškere
Foto: Grad Makarska

MAKARSKA – Nedavno je objavljen javni natječaj za izradu arhitektonskog rješenja, a u petak je javno i predstavljen projekt uređenja makarske rive.

Projekt Peškere iznimno je bitan, ali vrlo kompleksan projekt, možda i najveći projekt na području Makarske, ustvrdio je makarski gradonačelnik.

– Mislim da će projekt od svih nas zahtijevati strpljenje i razumijevanje kako bi dobili novu vizuru Makarske, a koja će donijeti i dodanu vrijednost našem gradu. Javni natječaji za izradu arhitektonsko-urbanističkih rješenja novost su u našem gradu. Stvaramo javni prostor koji je će biti podjednako u službi građana i turista. To je ulaganje u našu budućnost i budućnost naše djece – izjavio je prilikom predstavljanja projekta makarski gradonačelnik Zoran Paunović.

Grad koji je godinama sinonim za nered u prostoru konačno je “pao” u ruke arhitekata i urbanista, što je trebao odavno.

Foto: Grad Makarska

– Ovo je vrlo važno jer je Makarska zadnjih godina postala sinonim za loše planiranje i devastaciju urbanog područja. Ova promjena paradigme i početak strukovnih procesa i shvaćanja prostora je jako pohvalan i nadam se da će se nastaviti. Zahvat na Peškeri je vrlo važan za grad Makarsku i siguran sam kad se odigra da će i građani i ljudi koji dolaze u Makarsku biti zadovoljni time jer samo ono što je dobro građanima dobro je svima ostalima. Ovo je dobar novi početak za Makarsku i jedini ispravan put – naglasio je dopredsjednik Društva arhitekata Splita Dragan Žuvela.

Foto: Grad Makarska

Cilj projekta je povezati prostor same gradske rive, plaže i prostora na Peškeri. Sve će se raditi u fazama, a prva faza koja podrazumijeva uređenje javnog prostora trebala bi biti gotova u roku godine dana.

Novi projekt Peškera, čija vrijednost prelazi 100 milijuna kuna, također će uključivati ugostiteljsko-turističke sadržaje na način da isti ne nagrđuju prostor. Područje bi trebalo imati 65 posto zelenih površina, sportski dio, tematska igrališta, pozornicu-ljetno kino, tri garaže za parking kao preduvjet za zatvaranje dijela rive. Prema podacima Grada Makarske, Peškera u trenutačnom stanju nije održiva, budući da trgovci i ugostitelji duguju gradu 1.500.000,00 kuna za korištenje javno prometne površine u posljednjih 5 godina.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Traži se najbolje idejno rješenje za izgled nove rive u Makarskoj
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.