1 min. čitanja

Riječku tržnicu Trip Advisor svrstao među deset najprivlačnijih znamenitosti za razgledavanje

Riječku tržnicu Trip Advisor svrstao među deset najprivlačnijih znamenitosti za razgledavanje
Foto: Riječka tržnica / Ratomir Savić / Facebook

RIJEKA – Rijeka je posljednjih godina sve poznatija kao urbano turističko odredište pa privlači sve više posjetitelja. Jedna od omiljenih lokacija riječka je tržnica, koju je poznati turistički portal Trip Advisor svrstao među deset najprivlačnijih znamenitosti za razgledavanje u Rijeci.

Šarenilo boja, okusa i mirisa – riječka tržnica, placa, pjaca – omiljeno odredište brojnih Riječana, ali i sve većeg broja turista. Nezaobilazna im je postaja, naravno, ribarnica.

– Uvijek, cijelo ljeto, već su sad bili za Uskrs i dođu cijelo ljeto. Kupe trilje, lignje ako ima. Riječka ribarnica svima se sviđa, i izgledom i ponudom ribe – rekla je Anka Matešić, prodavačica.

Riba i morski plodovi nekoć su se prodavali na otvorenom, a u drugoj polovici 19. stoljeća izgrađena je prva ribarnica. Današnja ribarnica, na kojoj mnogi rado kupuju i vraćaju se, izgrađena je davne 1916. Djelo je ahitekta Carla Pergolija, piše HRT.

– Pergoli je naklonost bečkoj secesiji istaknuo u uređenju unutrašnjosti ove građevine, vrlo je zanimljiva činjenica da je ova građevina već tad imala električnu energiju – govori Marta Polić, Odjel za odnose s javnošću Rijeka plusa.

Riječka tržnica, koja uz ribarnicu obuhvaća i dva paviljona prepoznatljive zelene boje, zaštićeni je spomenik kulture. Turistički vodiči često ga uključuju u vođene ture Rijekom.

– Zbog arhitekture, ljepote boja, zbog šušura. Ono što kažu Nijemci – landum noite – upoznati zemlju, ljude, ovo je realno mjesto gdje se može doživjeti građanstvo, ljudi, razmjenjuju se recepti, čuju se svakakvi zvukovi – objašnjava Livio Karavanić, turistički vodič.

Atmosfera je to na koju se rijetko nailazi u nekoj drugoj trgovini.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.