1 min. čitanja

Uključite se u akciju uklanjanja otpadnih vozila s otoka – Vlasnicima takvih vozila osigurana i naknada

Uključite se u akciju uklanjanja otpadnih vozila s otoka – Vlasnicima takvih vozila osigurana i naknada
Foto: Romeo Ibrišević

U nizu ekoloških akcija koje se užurbano provode diljem obale uoči nadolazeće turističke sezone, podsjećamo na još jednu koja je malo veći zalogaj od uobičajenog čišćenja plaže i podmorja od otpada. Do kraja lipnja traje Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, za uklanjanjem automobilskih olupina s otoka.

Poziv je objavljen još u veljači ove godine, a njime se pozivaju jedinice lokalne samouprave na otocima te jedinice lokalne samouprave na kopnu kojima administrativno pripadaju otoci da Fondu dostave informacije o lokacijama na kojima se nalaze otpadna vozila kako bi se organiziranom akcijom ista uklonila.

Jer takav otpad ne samo da šteti okolišu, biljnom i životinjskom svijetu, već šteti i ljudskom zdravlju. Ako to nije dovoljna motivacija da se jedinice lokalne samouprave aktiviraju u rješavanju ovog velikog problema, onda će ovaj poziv možda potaknuti vlasnike takvih vozila.

Naime, ukoliko ste vlasnik ili posjednik otpadnog vozila koji je poznat ili utvrđen dodatnom provjerom, i koje je minimalno jednom bilo registrirano u RH, ostvarujete pravo na naknadu u iznosu od 1,00 kn/kg za cjelovito otpadno vozilo ili 0,50 kn/kg za necjelovito otpadno vozilo.

Cilj ovog Javnog poziva je čišćenje lokacija na otocima u kojima su nepropisno odbačena otpadna vozila i predaja ovlaštenim sakupljačima radi daljnje obrade te očuvanje prirodnih ljepota kojima je Republika Hrvatska bogata.

Ukoliko posjedujete takvo vozilo, kontaktirajte svoju jedinicu lokalne samouprave koja će vas uputiti na daljnje postupanje.

Više informacija nalazi se na internet stranici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a Javni poziv za dostavu informacija o otpadnim vozilima na otocima traje do 30. lipnja 2022. godine.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

“Što se čeka, vadimo!” Nesvakidašnja izložba o olupinama s otoka Mljeta
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.