Lifteri za osobe s invaliditetom na tri plaže u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Foto: DNŽ

DUBROVNIK – Tri plaže u Dubrovačko-neretvanskoj županiji opremljene su lifterima za osobe s invaliditetom. Isti su nabavljeni u sklopu projekta MIMOSA. 

Osobe s invaliditetom od ove sezone lakše će moći ulaziti u more na plažama u Orebiću, Slanome i Moluntu. Lifteri su postavljeni u suradnji s jedinicama lokalne samouprave kako bi se olakšao pristup moru osobama s invaliditetom i teško pokretljivim osobama. Ukupna vrijednost triju liftera postavljenih na području općina Orebić, Konavle i Župa Dubrovačka je 300 tisuća kuna.

U sklopu europskog projekta MIMOSA, početkom ove godine dva liftera postavljena su i na području Općine Dubrovačko primorje te Grada Korčule.

Projekt MIMOSA provodi se u sklopu programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska, a njegov je osnovni cilj poboljšanje kvalitete, sigurnosti i ekološke održivosti prijevoznih usluga u obalnom prometu promicanjem multimodalnosti i povezivanjem više oblika prometa u području provedbe programa, ali i podizanje svijesti građana i turista o suvremenim i ekološki prihvatljivim rješenjima.

Dubrovačko-neretvanska županija za realizaciju projektnih aktivnosti raspolaže s 369.735,00 eura, a projektne aktivnosti će se realizirati do kraja 2022. godine. U sklopu projekta u izradi je i web stranica za cikloturizam na području Županije, a u tijeku su i radovi na uređenju ciklo pointa (središta) u Popovićima koje će biti opremljeno opremom za bicikliste. Također, na 19 lokacija unutar županije u planu je instalacija 19 bike servis setova i 20 novih parking stalaka za bicikle.

K.B.