2 min. čitanja

Dubrovnik proglašen drugom najboljom svjetskom destinacijom za odmor

Dubrovnik proglašen drugom najboljom svjetskom destinacijom za odmor
Foto: pixabay

Sve traženiji odmori su oni koji kombiniraju odmor na plaži s istraživanjem grada u kojima turist odsjeda. Jedno od najboljih mjesta, upravo za kombiniranje gradskog odmora s odmorom na plaži je i Dubrovnik. Nalazi se na drugom mjestu prema studiji Compare the Market, iza Dubaia. Split je na dvadeset prvom, a Pula na dvadeset četvrtom mjestu.

Kada je u pitanju planiranje odmora, mnogi od nas suočeni su s izborom između nekoliko opuštajućih dana na plaži ili odmora u gradu ispunjenom razgledavanjem, kulturom i shoppingom.

Ali zašto ne imati oboje? Nekoliko najpopularnijih svjetskih “city break” odredišta također se mogu pohvaliti plažama svjetske klase na svojim obalama, što znači da možete kombinirati sve znamenitosti grada s opuštajućim odmorom na suncu.

Ako se mučite s odabirom obalnog gradskog odmora za ovo ljeto, studija Compare the Market rangirala je 35 gradova na plaži iz cijelog svijeta, i to prema nekim važnijim odlikama poput dostupnosti stvari koje možete raditi ili znamenitosti koje možete posjetiti u gradu, mjesta za dobro lokalno jelo koje možete pojesti, plaže koje se isplati vidjeti, sigurnost grada kao takvog, prosječne temperature…

Foto: comparethemarket.com.au

1. Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati

Grad Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima zauzima prvo mjesto kada je u pitanju vrhunska kombinacija grada i plaže.
Dubai je postao jedno od najpopularnijih svjetskih turističkih odredišta i dom je brojnim hotelima s pet zvjezdica, od kojih mnogi imaju i svoje plaže.
Dubai je bio na vrhu ljestvice kada su u pitanju dva faktora: prosječna godišnja temperatura od 27,6°C i prosječna godišnja količina oborina (samo 160 mm).

2. Dubrovnik, Hrvatska

Dva grada izjednačena su za drugo mjesto, a prvi je jedan od manjih primorskih gradova: Dubrovnik, u Hrvatskoj.
Grad se nalazi na Jadranskom moru i glavno je turističko odredište, a sam grad je zbog svoje izvanredne srednjovjekovne arhitekture i utvrđenog starog grada uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine.
Dubrovnik je bio grad vrhunskog ranga ne samo po broju stvari koje treba vidjeti i raditi (s 2.674 aktivnosti na 100.000 stanovnika), već i po dostupnosti restorana (1.487 na 100.000 ljudi).

3. Valencia, Španjolska

Drugi grad koji je zauzeo drugo mjesto je treći po veličini grad u Španjolskoj, Valencia, koji se nalazi na jugoistočnoj obali zemlje. Osim dugih plaža zlatnog pijeska, Valencia je poznata po tome što je grad umjetnosti i znanosti, a dom je atrakcija kao što su planetarij, oceanarij i interaktivni muzej.
Valencia je postigla visoke ocjene, posebno kada je riječ o sigurnosti svojih ulica (74,64 od 100) i prosječnoj godišnjoj količini oborina (456 mm).

Foto: comparethemarket.com.au

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.