1 min. čitanja

NP Mljet nastavlja s projektom očuvanja plemenite periske u južnom Jadranu

NP Mljet nastavlja s projektom očuvanja plemenite periske u južnom Jadranu
Foto: NP Mljet

MLJET – Javna ustanova NP Mljet i ove godine nastavlja s projektom “Očuvanje plemenite periske u južnom dijelu Jadranskog mora” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U suradnji s Udrugom za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce u petak su u Velikom jezeru i u uvali Lastovska postavljeni kolektori za hvatanje mlađi periske. Kolektori će u moru biti do studenog te će predstavljati podlogu na koju se mogu uhvatiti ličinke periske.

Stručnjaci se nadaju da u relativnoj blizini još postoje žive odrasle periske koje su međusobno dovoljno blizu da može doći do normalne oplodnje. Eventualno pronađene periske transportirat će se do akvarija u Puli gdje će ih se pokušati uzgojiti u bazenima.

Projekt za spas periske je nastao kako bi se sanirao masovni pomor ove strogo zaštićene vrste u Mediteranu. Plemenita periska dospjela je krajem 2019. godine na Crveni popis kritično ugroženih vrsta zbog bolesti koja ju zahvatila još u 2016. godini u Španjolskoj, a koja se do 2019. proširila i Jadranom. Sinergija agresivnog parazita (Haplosporidium pinnae) i bakterije (Mycobaterium sherrisii) doveli su plemenitu perisku do ruba izumiranja.

Ukoliko uočite živu perisku, a prepoznat ćete je ako nježno rukom prođete iznad nje i školjka se zatvori, nikako je ne dirajte već svoja saznanja o lokaciji na kojoj ste vidjeli živu plemenitu perisku dojavite Zavodu za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja na email vrste@mingor.hr.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.