1 min. čitanja

Ministarstvo mora o sudaru kruzera i jedrilice: “Zapovjednik broda je sankcioniran, svi su znali za regatu”

Ministarstvo mora o sudaru kruzera i jedrilice: “Zapovjednik broda je sankcioniran, svi su znali za regatu”
Foto: Screenshot / Facebook / Sušac 100×2

SPLIT – Stigao je odgovor iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na naš upit o službenoj verziji događaja koji se zbio proteklog tjedna u Splitu tijekom jedriličarske regate Sušac 100×2. Podsjetimo, usred regate je među jedrilice uletio domaći kruzer M/Y Memories koji je udario u jedrilicu Spyridiju.

– Po zaprimljenom zahtjevu, Lučka kapetanija Split je 25. svibnja izdala Odobrenje za održavanje regate pod nazivom „SUŠAC 100 X2“. U istom je odobrenju navedeno kako svaka jedrilica mora imati opremu prema Dozvoli za plovidbu, kao i dodatnu opremu prema Oglasu za regate. Također je navedeno da se moraju poštivati Međunarodna pravila o izbjegavanju sudara na moru, a organizatoru je naloženo da osigura područje natjecanja i natjecatelje svojim plovilima te ne dozvoliti da se na bilo koji način ometa odvijanje redovitog i ostalog pomorskog prometa.

Lučka kapetanija Split održavanje same regate, čiji je start bio u 12.00 sati, oglasila je putem Radio oglasa.

U petak, 3. lipnja 2022., nešto iza 13.00 sati, Lučka kapetanija je zaprimila informaciju o navedenom događaju, odnosno da je putnički brod (luka upisa Split) ušao u regatno polje i da je pri samom izlazu iz regatnog polja, u 12.30 sati, došlo do dodira sa jedrilicom.

Nakon zaprimljene informacije zapovjednik broda pozvan je da se nakon priveza javi u Lučku kapetaniju Split, te mu je za počinjeni prekršaj izdan prekršajni nalog.

Vlasnik oštećene jedrilice nastavio je regatu navodeći da nema velike materijalne štete, a po povratku sa regate prijavljena je i sama pomorska nezgoda u kojoj se navodi opis događaja – stoji u odgovoru Ministarstva mora.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Lokalni kruzer kod Splita proletio kroz regatno polje i udario u jedrilicu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.