2 min. čitanja

PRONAĐI PERISKU Projekt Ronilačkog kluba ”Murter-Kornati”

PRONAĐI PERISKU Projekt Ronilačkog kluba ”Murter-Kornati”
Foto: RK Murter/Kornati

MURTER – Ronilački klub ”Murter-Kornati” za svoj projekt ”Pronađi perisku!” dobio je podršku domaće naftne kompanije kroz program Zeleni pojas 2022 u sklopu kojeg je kompanija provela natječaj za sufinanciranje ekoloških projekata.

– Na natječaj je pristiglo 280 prijava, a naš je projekt jedan od 11 izabranih za sufinanciranje. Ovom prilikom u ime kluba zahvaljujemo Ini što je prepoznala vrijednost našeg projekta i važnost pronalaska i očuvanja plemenite periske – izjavio je predsjednik kluba Marko Kovačev.

Foto: RK Murter/Kornati

Projekt ”Pronađi perisku!”, kako i sam naziv govori, odnosi se na pronalaženje, identificiranje i očuvanje potencijalno živih jedinki strogo zaštićene vrste školjkaša plemenite periske (Pinna nobilis). Plemenita periska najveći je mediteranski školjkaš, endem Sredozemnog mora, koji nastaje sedimentna dna s livadama morskih cvjetnica. U Jadranskom moru može se pronaći najčešće u dubinama između 0,5 mi 30 m dubine. Može narasti do 120 cm te ima važnu ulogu u ekosustavu kao morski filtrator, a na njezinim ljušturama obitavaju brojne druge biljne i životinjske vrste. Još u 2016. godini, na obali Španjolske, pojavio se masovni pomor plemenitih periski, a prva potvrda o pojavi zaraze u hrvatskom dijelu Jadranskog mora utvrđena je u svibnju 2019. godine.

Očuvanost i budućnost plemenite periske i dalje je nesigurna te još uvijek nije utvrđena učinkovita metoda kojom bi se mogao spriječiti pomor i širenje zaraze. Posljednjih dana možemo pratiti vijesti o ”povratku” i oporavku plemenitih periski. Tako je i Ronilački klub ”Murter-Kornati” dobio dojavu od lokalnog stanovništva da su se na području Murterskog mora, gdje je zabilježena nekadašnja iznimno gusta populacija plemenitih periski, pojavile nove mlade jedinke plemenite periske što ih je i potaklo na prijavu ovog istraživačko-edukativnog projekta.

Držimo im palčeve u pronalasku živih periski!

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.