2 min. čitanja

NEOBIČAN OBJEKT PLUTA KVARNEROM Nitko ne zna što je! Ministarstvo mora: “Odaslan ‘SECURITE’ signal, to nije naše!”

NEOBIČAN OBJEKT PLUTA KVARNEROM Nitko ne zna što je! Ministarstvo mora: “Odaslan ‘SECURITE’ signal, to nije naše!”
Foto: Čitatelj

Kvarnerom je ovih dana plutao vrlo neobičan objekt. Naoko implovizirana dva crna plovka, između kojih na sredini stoje dva uspravna plava cilindra. Iako se čini kao nekakav mjerni uređaj, nepoznati plovni objekt nema nikakvih oznaka i što je najzanimljivije – nitko nam nije znao objasniti što je i čije je.

– Pozdrav, ovaj plovni objekt je viđen u Kvarneru (od Rt. Marlera 8nm u smjeru Martinšćica) interesira me imate li objašnjenje o kakvom objektu se radi? – poslao nam je u srijedu čitatelj upit uz ove dvije fotografije.

– Dužina objekta je oko 2,5 m, širina 2 m i visina oko 2,5 m, dakle objekt je dosta velik i pluta slobodno bez ikakvih oznaka. Konstrukcija je od inoxa, kaže čitatelj koji je odmah izvijestio VTS Rijeka Radio.

I doista, svim sudionicima u pomorskom prometu tim dijelom Kvarnera oglašen je SECURITE, što je signal koji se odašilje kada se želi poslati važno navigacijsko ili meteorološko upozorenje.

U međuvremenu pitali smo stručnjake iz Oceanografskog zavoda u Splitu, kao i Hidrografski institut, radi li se možda o nekim njihovim uređajima? Iz obje institucije nam kažu da ne znaju o čemu se radi i uređaj nije njihov.

Foto: Čitatelj

Naposljetku, poslali smo upit Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

“Poštovani, vezano uz pitanje o neidentificiranome plutajućem objektu u sjevernom Jadranu, provjerom je utvrđeno kako objekt nije u upotrebi niti nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

S obzirom na poziciju i vrijeme plutanja, Lučka kapetanija Rijeka preko obalne radio postaje ORP – Rijeka radio, prema svim sudionicima u pomorskom prometu odašiljala je ‘SECURITE’ poruku, kako bi ih se upozorilo na isti i preveniralo mogući kontakt, od ponedjeljka, 13. lipnja, s početkom u 17.30h do srijede, 15. lipnja 2022. godine, sa završetkom emitiranja u 16.30h.

Prekid emitiranja poruke uslijedio je nakon što navedeni objekt više nije uočen.

O poziciji objekta obavještene su službe drugih tijela državne uprave, koje u svojoj nadležnosti izvršavaju plovidbene poslove”, odgovorili su nam iz Ministarstva mora, no što se dogodilo s objektom i gdje je sad, ostaje nam nepoznato.

Iz komentara na društvenim mrežama nakon objave ovog članka više je informacija da se možda radi o hranilici za ribu koja je nekako odbjegla iz ribogojilišta, no nikakvih službenih prijava o tom događaju institucije nisu zaprimile.

Imate li spoznaje o čemu se radi, javite nam. Mi se tek nadamo da nije još jedan vojni uređaj izgubljen u Jadranu, a kojeg su pronašli čitatelji Morskog HR, jer doista ne bi bilo prvi put.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

IMAMO DOKUMENT Pronađeni uređaj je iz NASA-e, Amerikanci ga traže natrag – Ribar: „Ne dam dok ne plate štetu!“
MORH-ov odgovor: “Dali smo dozvole vojnom brodu SAD-a da testiraju uređaje u Jadranu”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.