Kod Palagruže postavljena druga od pet meteorološko-oceanografskih plutača

Foto: Plovput

Plovput je prošlog tjedna završio postavljanje druge od pet meteorološko-oceanografskih plutača na lokaciji Palagruža. Plutača Palagruža usidrena je na dubinu od 190 m, metodom sidrenja dvodijelnim betonskim blokovima ukupne težine 30 tona.

Sidrenje je izvršeno koristeći jedinstvenu tehnologiju kontroliranog polaganja sidrenih blokova, razvijenu u Plovputu za potrebe ovog, ali i svih budućih projekata.

 

Projekt postavljanja plutača strateški je projekt Republike Hrvatske u području meteorologije, kojeg provodi Državni hidro-meteorološki zavod, a svrha istog je uspostava suvremenog i kvalitetnog sustava automatskih prizemnih meteoroloških postaja, oceanografskih plutača i daljinskih sustava mjerenja atmosfere, kako bi se osigurao sljediv, reprezentativan, visokokvalitetan, pouzdan i pravovremen podatak o stanju atmosfere i mora na čitavom području Republike Hrvatske (www.meteo.hr).

Foto: Plovput

Sve navedeno predstavlja povijesni trenutak za meteorologiju i oceanografiju Republike Hrvatske te je nedvojben doprinos podizanju razine sigurnosti plovidbe na teritorijalnom moru RH.

D.G.