3 min. čitanja

Protiv investitora u Bobovišćima podnesena kaznena prijava: “Unatoč zabrani nastavio ilegalno graditi!”

Protiv investitora u Bobovišćima podnesena kaznena prijava: “Unatoč zabrani nastavio ilegalno graditi!”
Foto: Čitatelj

BOBOVIŠĆA – Državni inspektorat odgovorio je na naš upit kojeg smo im poslali jutros o devastiranju i ilegalnom postavljanju kamera na pomorskom dobru u Bobovišćima na otoku Braču. Kako je moguće da unatoč nizu prijava građana i institucija, te pisanju medija ova nakaradna betonska platforma za izležavanje i dalje stoji gdje je ilegalno postavljena? Iz odgovora Inspektorata da se naslutiti razlog – ilegalni graditelj se oglušio na sve nalaze inspekcije.

– Građevinska inspekcija Državnog inspektorata je u lipnju 2021. godine pokrenula postupak protiv investitora radi nezakonite gradnje na pomorskom dobru na k.č. 2073/14, k.o. Bobovišća, zapadno od stambene građevine na k.č. 2010/7, bez ishođene građevinske dozvole.

U postupku je doneseno rješenje o uklanjanju nezakonito izgrađene građevine, a kontrolnim nadzorom utvrđeno je da je investitor unatoč zabrani daljnjeg građenja nastavio graditi te mu je izrečena novčana kazna zbog nastavka građenja – kažu nam iz Inspektorata.

Foto: Čitatelj

Provodi se postupak prisiljavanja investitora na uklanjanje nazakonite građevine

– Također, zbog bespravne gradnje podnesena je kaznena prijava, kao i kaznena prijava jer investitor nije poštivao zabranu gradnje.

Kako investitor nije dragovoljno izvršio rješenje građevinskog inspektora, što je utvrđeno daljnjim kontrolnim nadzorom, sukladno zakonom propisanim provodi se postupak prisiljavanja investitora na uklanjanje nezakonite građevine izricanjem novčanih kazni – pojašnjavaju iz Državnog inspektorata.

Podsjetimo, ova sramota stoji tamo najmanje tri godine. Toliko je prošlo od kad su krenule prve prijave mještana protiv moćnog poduzetnika Željka Runje, javnosti poznatg i kao člana uprave ruske naftne tvrtke Rosnjeft, koji je, kako je prenio Poslovni dnevnik, krenuo graditi iako tad nije imao građevinsku dozvolu. Mještani su se požalili da je uzurpirao lokalnu plažu, zagradio šetnicu, napravio tunel do mora i postavio kamere, te kako ni jedna nadležna služba nije reagirala na njihove pozive. Novinari Telegrama potom su izišli na teren i potvrdili većinu navoda susjeda. O slučaju je prije dvije godine pisao i 24 sata gdje piše da je država naftašu skrojila i jeftino prodala parcelu da može lakše od vile do plaže.

Foto: Čitatelj

Žurni postupci koji traju godinama

Morski HR je još prošle godine pisao da su djelatnici Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije zatražili žurno zaustavljanje neovlašenih radova i devastacije pomorskog dobra na području Bobovišća na moru, na Braču, ispred kuće Runje (k.č.2010/7).

Zahtjev za žurnim postupanjem upućen je svim nadležnim službama: Državnom inspektoratu RH, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture RH, Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Upravo je za česticu zemlje 2010/7, k.o. Bobovišće Runjin odvjetnik Gordan Lolić novinarima Telegrama 2019. godine pojašnjavao kako je plaža, koja se nalazi ispod postojećeg objekta u vlasništvu Željka Runje, zatečena prilikom kupnje nekretnine označene kao čest. zem. 2010/7, k.o. Bobovišće.

– Plaža danas izgleda jednako kako je izgledala i tada, prilikom kupnje spomenute nekretnine, a gospodin Runje je održava urednom i čistom, isključivo na svoj trošak, a na korist sviju koji se istom plažom i koriste – kazao je tada. Zaboravio je doduše pritom spomenuti da su na plaži jednako ilegalno montirane i kamere koje tamo stoje, evo i dan danas.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

ŠTO POBOGU RADI DRŽAVA? Postavio kamere na prethodno ilegalno betonirano pomorsko dobro
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.