2 min. čitanja

Poreč i susjedne općine osigurali cjelogodišnje dodatne timove hitne medicinske pomoći

Poreč i susjedne općine osigurali cjelogodišnje dodatne timove hitne medicinske pomoći
Foto: Grad Poreč

POREČ – Grad Poreč i općine Tar-Vabriga, Funtana, Vrsar, Višnjan, Sv. Lovreč, Vižinada i Kaštelir-Labicni potpisale su ugovor o financiranju dodatnog zapošljavanja djelatnika Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije raspoređenih u ispostavi Poreč.

Na 70 -ak kilometara obale Poreštine ostvaruje se gotovo 10% hrvatskog turističkog prometa. Područje je to koje tijekom ljetne sezone sa 40 tisuća stanovnika, naraste na njih oko 150 tisuća.

– Nažalost, država to ne prepoznaje i mi imamo nedovoljan broj timova hitne medicinske pomoći. A govorimo o zdravstvenoj usluzi koju su naši sugrađani već platili uplatom poreza u državni proračun. Sada, samo da bismo imali uslugu jednaku drugim gradovima naše veličine u ostatku zemlje, svi skupa izdvajamo oko dva milijuna kuna godišnje za nešto što nije u našoj ingerenciji. A dodatno plaćamo i stanove za deficitarne liječnike, nabavku vozila, nabavku opreme, evo prije dva tjedna i smještaj za dodatne policijske službenike zbog izražene potrebe – sve usluge koje bi nama trebale biti osigurane kroz državni proračun, jer smo ih ako porezni obveznici, svi mi građani Poreštine, već i platili. Pitamo se gdje je kraj jer su potrebe iz godine u godinu veće, a za njih nema sluha na nadležnim mjestima – požalio se gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, dr. Gordana Antić, pak, ističe kako jedino Istra u zadnjim izmjenama mreže hitne medicinske pomoći nije dobila povećanje za razliku od ostalih županija. Od tada su osuđeni na pronalaženje sredstava za dodatne timove tijekom cijele godine, a posebno tijekom turističke sezone.

– Ilustracije radi, lani tijekom cijele godine porečka hitna imala je gotovo 5000 intervencija, a u ovoj smo godini već došli do broja 3100. Reanimacija je bilo 36 tijekom cijele protekle godine, a ove godine smo došli već do njih 27. Nama se drastično povećava obim posla, posebno na području Poreča i Poreštine – naglasila je Antić, podsjetivši da Grad i općine također sudjeluju u osiguravanju smještaja za liječnike, a Grad i u nabavci vozila i opreme, iako se radi o zdravstvu koje nije u ingerenciji jedinica lokalne samouprave.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.