Na području Splita postavit će uređaj za mjerenje akceleracije potresa

Foto: Pixabay/Ilustracija

SPLIT – Potresa je bilo i uvijek će ih biti, no da ga je ugodno osjetiti, i nije. Dobar dio Dalmacije spada u seizmički aktivno područje pa je najveći obalni grad nabavio specijalne seizmografske uređaje. 

U zgradi splitske Gradske uprave ili jednog gradskog kotara postavit će se akcelograf za potrebe znanstveno-istraživačkog projekta „CRONOS – Geofizičko-seizmološka istraživanja potresom ugroženih područja u RH i razvoj atenuacijskih relacija predviđanja seizmičkog gibanja tla. Drugi akcelograf postavit će se u sklopu zgrade Prirodoslovnog muzeja na Marjanu.

Cilj projekta je omogućiti razvoj i modernizaciju procjene seizmičkih opasnosti u Hrvatskoj te pružiti znanja i alate za razvoj javnih politika smanjenja seizmičkih rizika kroz poboljšanu znanstvenu infrastrukturu, izgradnju kapaciteta i prijenos znanja te uz komunikaciju s kreatorima javnih politika i drugim dionicima u međunarodnoj istraživačkoj suradnji.

Projekt provodi Geofizički odsjek na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu sa svojom partnerskom organizacijom iz Kraljevine Norveške – Sveučilištem u Bergenu – Odjel za znanosti o planetu Zemlji u okviru Programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“ koji se financira sredstvima Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje 2014. – 2021.

 

J.K.