Klapaši se pobunili protiv politike i pokrenuli peticiju: “Spasimo festival u Makarskoj!”

Foto: FKM

MAKARSKA – Festival klapa uz mandoline i gitare u Makarskoj ove godine se neće održati. Tako je naime odlučila administracija SDP-ovog gradonačelnika Zorana Paunovića, jer, kako kažu, jer nije postignut dogovor s dugogodišnjim direktorom festivala Vedranom Bublom. Nije to dobro sjelo samim klapašima, koji su, ni krivi ni dužni, nakon 16 godina kontinuiteta, jednim perom političara izgubili i ono malo kulture što je u tom prebetoniranom mediteranskom gradiću preostalo.

Klapski pjevači koji u svojoj srži pjevaju upravo radi očuvanja tradicije i kulturnih vrijednosti su se otvoreno pobunili i pokrenuli peticiju kojom žele povratak besmisleno ukinutog festivala. Organizator peticije, klapski voditelj i dirigent Ivo Lise, prof. za Morski HR kaže da će osim nadležnima u Gradu Makarska, peticiju predati Ministarstvu kulture i Uredu Predsjednika Republike, koji su sve ove godine bili visoki pokrovitelji ovog događaja.

– Nakon pročitanog članka o ukidanju festivala u Makarskoj, došli smo na ideju da napravimo peticiju da ”spasimo” festival u Makarskoj i da se time nastavi tradicija koja traje 16 godina.

Ideja je da krenemo od klapa, klapskih pjevača, voditelja i svih koji aktivno njeguju klapsku pismu, pa nadalje do samih građana Makarske i svih onih koji koji prepoznaju vrijednost koju ima sam festival.

Peticija je upućena svim klapskim pjevačima i ljubiteljima klapske pisme, ali isto tako i svima kojima je jasno da je kultura neophodan i vrlo važan sadržaj u životu jednog grada/mista, a pogotovo jedne turističke destinacije poput grada Makarske. Imamo podršku i Festivala dalmatinskih klapa Omiš, kao krovne klapske organizacije.

Cilj nam je da prikupimo što više potpisa, nakon čega ćemo uputiti rezultate peticije i dopis nadležnim tijelima u gradu Makarskoj, a isto tako i Ministarstvu kulture Republike Hrvatske i samom Predsjedniku Republike koji je bio pokrovitelj prošlogodišnjeg festivala.

Nadamo se što većem odazivu i da zajedničkim snagama uspijemo u ovom poduhvatu – poručio je prof. Lise.

Podršku održavanju Festivala klapa uz mandoline i gitare možete dati i vi svojim potpisom na peticiju, koja se nalazi OVDJE.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

GASI SE FESTIVAL KLAPA Vedran Buble: “Gradonačelnik Makarske me ponizio kao nitko u mojih 70 godina”