2 min. čitanja

Pronađeno 7 živih periski kraj Poreča

Pronađeno 7 živih periski kraj Poreča
Foto: Frano Glavaš

POREČ – Društvo za podvodne djelatnosti i sportski ribolov Poreč 17. srpnja je provelo ronilačko pretraživanje na području Pličine Čivran. Cilj pretraživanja bio je provjeriti dojave o viđenim živim periskama (Pinna nobilis). Osim porečkog kluba sudjelovali su i ronioci medulinskih klubova: EKO MORE i RK „CENTAR“.

Ronioci su pretražili podmorje površine cc 2 ha. Na veliko iznenađenje i zadovoljstvo svih sudionika, među brojnim ljušturama uginulih periski pronađeno je 7 živih. Prema izgledu ljuštra, pretpostavljamo da se radi o pandemijom ugroženoj plemenitoj periski „Pinni nobilis“.
Jedna periska je „starija“, visine cc 20 cm. Ostalih 6 su mlađe, visine od 10 do 60 mm. Većoj periski su Porečani dali ime „Puškica“. Ostale male periskice nalaze se u eliptičnoj zoni oko Puškice.

Od periskica na Plićini Čivran, sjeverno od Poreča posebna je ona najmanja. Dok su sve ostale usidrene svojim nitima u pijesak, ova raste zakačena za također malu morsku spužvu Spongia officinalis.

Dno je kamenito i prošarano pjeskovitim površinama. Puškica je okružena livadom „tanke“ morske rese. Morska alga iz porodice „Cymodoceaceae“. Medulinski ronioci, prisjetili su se da su najviše živih periski pronašli u livadama morske cvjetnice „Posidonia oceanica“.

Medulinska ronilačka udruga EKO MORE, na poticaj Marinka Babića uključila se od jeseni 2020. u traganje za preživjelim periskama. Tako su u akvatoriju Medulina i Pule pronašli 9 živih periski. Pod koordinacijom biologa Sandra Dujmovića, mag.biol. iz Javne ustanove Nacionalni park „Brijuni“ i Silvie Buttignoni, mag.biol. iz JU „Natura Histrica“, na 7 od tih periski postavljeni su metalni kavezi da ih se zaštiti od mogućih predatora (hobotnice, rakovi, orade).

Masovni pomor plemenite periske „Pinna nobilis“ primijećen je 2016. godine u Španjolskoj i od tada je zahvatio čitavo Sredozemno more. U Jadranskom moru pomor prvih periski zabilježen je 2019. godine. Smrtnost je na mnogim lokacijama i 100%, a zbog dramatičnog pada populacije plemenita periska je za samo godinu dana dobila status kritično ugrožene vrste.
Smatra se da je uzročnik masovnog pomora parazit „Haplosporidium pinnae“, iz skupine truskovaca (Sporozoa) koji parazitira u tkivu periske. Prijenosu s periske na perisku pogoduju morske struje a pogotovo više temperature mora u ljetnim mjesecima.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.