14 min. čitanja

Kako na Tijatu i dalje stoje ilegalne građevine, posluje restoran bez minimalnih tehničkih uvjeta i još se oglašava?

Kako na Tijatu i dalje stoje ilegalne građevine, posluje restoran bez minimalnih tehničkih uvjeta i još se oglašava?
Foto: Spirito Summer Place / Facebook

TIJAT - Sjećate li se priče s Tijata? Priča je to o bespravnoj gradnji na otoku, koju istražuje DORH i ilegalnom privezištu/sunčalištu na pomorskom dobru, a o čemu smo pisali prije 11 mjeseci. Priča je to i o tvrtki Sottovento d.o.o., koja upravlja ugostiteljskim objektom na Tijatu i čitavom nizu nepravilnosti zbog čega su poduzete prekršajne mjere. Pokušali su nas ušutkati preko odvjetnika, ali im to nije uspjelo i neće uspjeti. I turistička inspekcija je obavljenim nadzorom utvrdila da konoba,,Spirito" u uvali Tijašnica koja posluje u sastavu TD Sottovento d.o.o., ne ispunjava minimalne uvjete glede uređenja i opreme u predmetnom ugostiteljskom objektu te je ugostitelju naređeno otklanjanje utvrđenih nedostataka u određenom roku. No ovaj objekt i dalje iz nekog razloga tamo radi. I oglašava se!

O tome su iscrpan članak napisali i kolege iz Dalmacije danas, kojeg prenosimo u cijelosti:

Dalmacija je raj na zemlji. Svi to znaju, znaju stranci, Slovenci... Ne samo zbog ljepota, prirode, nego i poduzetništva. Kako to? Kako to? Ljudi obično misle da za otvorit restoran treba bit vlasnik prostora za obavljanje ugostiteljske djelatnosti ili bar imat ugovor o zakupu s vlasnikom. Ili da taj prostor mora proći neku ozbiljnu provjeru sanitaraca, vatrogasaca, inžinjera od struje i vode, imat one famozne minimalno - tehničke uvjete. Ah kakva greška.

Duhovite institucije

Dovoljno je da imate spirita, duha, volje. Vaše i institucija. Institucije mogu bit i duhovite, dapače. Za sve drugo tu je prpošni odvjetnik, a dobro dođe i koji domaći insajder.

Odaberete neki otok, napušten, bez stanovnika, gdje vlasnički odnosi parcela nisu 1/1. Ako ima kakvih starih građevina tim bolje. I onda se nadogradi štala, pastirska kućica, podest vamo tamo, pečenjara, malo montažnih kuća za skladište, vodu, agregat, kojeg radnika. I nije to neka pretjerana investicija. Ma i Općina će vam pomoć. O svom trošku poravnat će vam teren na pomorskom ili čijem drugom dobru, probit kanal za otpadne vode, biološki pročišćavač za stanovnike kojih nema, betonirat plato tik do mora. Ma dat će vam i koncesiju za komercijalno - rekreacijske sadržaje da pod tom firmom montirate sunčalište, a zapravo ponton, privezište za jahte. Ma izgradit će vam i pravu novu rivu samo ako se ko ne buni. Dat će vam papir da ste vlasnik onoga čega niste, parcelu pašnjaka proglasit građevinskom i odobrit ugostiteljsku djelatnost. Ma dobit će te i privremeno rješenje o minimalno - tehničkim uvjetima.

Foto: Spirito Summer Place / Facebook

Neka se zove Spirito

I neka se onda zove Spirito. Uvala Tijašnica, otok Tijat, općina Vodice. Uspješni je to i vrlo hvaljeni restoran tj. dalmatinska konoba s čuvenom juhom Tom kha kai zbog koje dolaze u principu samo jahtaši. U njemu je, u hladovini borova, kilogram oborite ribe 800 kuna, jastog 1.150 kuna, a nađe se i koja boca crnog vina od 4.500 kuna.

Sve je to uspio, učite se, slovenski državljani Darko Velikonja odnosno njegova hrvatska tvrtka Sottovento d.o.o. Vlasnik Sottoventa d.o.o. je ATLANTIKUM Gostinsko podjetje d.o.o. Sottovento, odnosno restoran Spirito posluje od 2017. godine i godišnji prihod joj je oko 3 milijuna kuna. Nema podataka da je tvrtka vlasnik iti jednog metra ili suvlasničkog djela na bilo kojoj parceli na otoku Tijatu. Svi ugovori koje tvrtka ima, su ili predugovori o kupnji ili oni o zakupu sa osobama koji nisu vlasnici 1/1, tj, suvlasnicima jednog od 118 idealnih dijelova.

Nakon pet godina profitabilnog poslovanja, 17.srpnja 2022. godine županija Šibensko - kninska i njen Odsjek za obrtništvo i turizam odbilo je dati novo rješenje o utvrđivanju minimalno - tehničkih uvjeta za "konobu" Spirito.

DIRH: "Oduzeti protupravno stečenu imovinsku korist"

"Turistička inspekcija Državnog inspektorata obavila je inspekcijski nadzor subjekta iz Vašeg upita te je nadzorom utvrđeno da subjekt obavlja ugostiteljsku djelatnost bez važećeg rješenja o udovoljavanju minimalnim uvjetima.

Slijedom navedenog, usmenim rješenjem zabranjeno je neregistrirano obavljanje ugostiteljske djelatnosti. Protiv ugostitelja pokrenut je i prekršajni postupka u kojem će se oduzeti protupravno stečena imovinska korist za razdoblje u kojem je obavljana ugostiteljska djelatnost bez važećeg rješenja, kao i dokaze u svezi troškova poslovanja. Od nadležne Porezne uprave zatraženo je izvješće o ostvarenom prometu po izdanim računima u navedenom razdoblju.

Inspekcijsko postupanje je u tijeku", kazali su prije neki dan iz Državnog inspektorata.

Tu obično onda nastupa odvjetnik Sottoventa jer, naravno, za svako to rješenje postoji viša instanca, pa Upravni sud... i idu dani, ide turistička sezona. Tako Građevinska inspekcija od 2018. piše rješenje. Sad jel o uklanjanju nelegalnih gradnji ili nadogradnji, tko će ga znat. Šibenska Lučka uprava piše pisma o pontonima uz staru rivu na koju je suvlasnicima otoka priječen pristup. Samo jahtaši, gosti restorana, molim lijepo. Za sve zna Općinsko državno odvjetništvo. Pišu se prijave. Restoran radi. Gosti zadovoljni. Recenzije odlične.

Daklem, iza svake ove lignje od 600 kuna kilogram stoji dobar odvjetnik. Čeka se Severina. I predsjednik Milanović. Za bivšeg slovenskog Milana Kučana kažu da je bio.

Kako to u naravi izgleda možete još pogledati na FB stranicama Spirito Summer Place

[caption id="attachment_111054" align="aligncenter" width="984"]

Foto: Google maps

KAKO JE POČEO RAT NA TIJATU OTOKU

Suvlasnička zajednica

Otok Tijat kupilo je 12 imućnih Šepurinjana 9. svibnja 1865. od dotadašnjeg vlasnika Frane pl. Draganića Vrančića pok. Fausta. Pogodbom od 13. travnja 1868. ugovoru su pristupili skoro svi kućedomaćini Šepurine. Pogodbu iz 1868. je potkrižalo (potpisalo) 118 kućedomaćina Šepurine. Od tada, Tijat je posjed i vlasništvo Šepurinjana.

Premda je posjedovno dio čestica imao evidentirane posjednike, što se vlasništva tiče Tijat nikad vlasnički nije podijeljen. On i danas predstavlja SUVLASNIČKU ZAJEDNICU što se jasno vidi u zemljišniku. Predsjednica suda Iris Živković 25.02.2014. je potvrdila da je Tijat suvlasnička zajednica, koja još opstoji kao takva, također i Općinsko državno odvjetništvo Šibenik u svom prigovoru na pojedinačni postupak Z-6411/2018 , br. Ip-DO-15/2020 od 06.03.2020. Pokušana je vlasnička dioba dva puta 1913. i 1940., te su tim prigodama potpisani PRISTATCI (ugovori o vlasničkoj diobi). Stanje vlasništva nepromijenjeno je do danas, tj. nije raskinuta suvlasnička zajednica.

Dijelovi udjela

Jedan od 118 kupaca je FRANIĆ JOSO pok IVE, otac FRANIĆ STIPE. U sve ZKU otoka Tijata upisan je FRANIĆ STIPE pok.JOSE pod r.br. 50. za svoj suvlasnički dio 1/118, tj.60/7080. Franić Stipe Kešić p. Jose (1847.-1918.) bio suvlasnik ZU 761-777 za 60/7080 (jednog cijelog udjela) u otoku Tijatu. Glede te nekretnine njegovi nasljednici - žena Antica i djeca Josip (čiji su naslijednici obitelj ANTULOV i dr.), Ivan, Angelija i Marija mogli su naslijediti samo ono čega je on bio vlasnik (suvlasnik) - dakle, dijelove njegovog udjela u ZU 761-777, tj. udio od 60/7080 u svim parcelama na otoku Tijatu.

Ugovor izvan redovnog poslovanja

Premda "Prvić Šepurine, poljoprivredna zadruga" osnovana 25. veljače 2006.g. (OIB 15590008180) nije ni vlasnik ni posjednik otoka Tijata niti bilo kojeg njegovog dijela (te nije imala pravo na bilo koji način raspolagati rečenim nekretninama bez suglasnosti suvlasnika), upravitelj zadruge pok. Zoran Šaponja (imenovan 17. ožujka 2012. g.) u ime zadruge (zakupodavac) i predsjednik Nadzornog odbora zadruge Nenad Antulov (imenovan 09. svibnja 2012. g.) kao vlasnik Ugostiteljskog obrta "Šoto Vento" (zakupoprimac) sklopili su 15. lipnja 2012. g. ugovor o zakupu devastiranih objekata (štala i pastirska kućica) i okolnog zemljišta na čestici 2265 na otoku Tijatu, u uvali Tijašnici.

Ugovor izvan redovnog poslovanja sklopljen je bez prethodne suglasnosti Skupštine Zadruge suprotno čl. 86. Pravila Zadruge. Lažno predstavljajući novu Zadrugu (osnovanu 2006.g.) kao posjednika otoka Tijata predočenjem posjedovnog lista br. 330 (koji se uopće ne odnosi na tu Zadrugu već onu likvidiranu 1968.g.) rečeni Upravitelj je u ime Zadruge uspio dobiti i određen iznos javnog novca kojim su financirani neki radovi na otoku, a kojima je stvarna svrha bila realizacija privatnog turističko - ugostiteljskog projekta.

[caption id="attachment_78569" align="aligncenter" width="1100"]

Foto: Čitateljica

Projekt po narudžbi Darka Velikonje

Godine 2016. rečena skupina (obitelj Šaponja, Nenad Antulov) sklapa dogovor sa slovenskim državljaninom Darkom Velikonjom i kreće nova faza uzurpacije otoka. O kakvom se zahvatu radi najbolje svjedoči projekt Tijašnica 2016. koji je po narudžbi Darka Velikonje izradila tvrtka Talus Planum d.o.o.

Sudionici projekta osnovali su 31. siječnja 2017. g. tvrtku Sottovento d.o.o. u svrhu gospodarenja na zakupljenim nekretninama i registrirali je na adresi Zadruge (Trg 1, Prvić Šepurine). Vlasnik tvrtke Sottovento d.o.o. je ATLANTIKUM Gostinsko podjetje d.o.o. iz Slovenije (u vlasništvu slovenskog državljanina Darka Velikonje), a zastupaju je 2017. - 2018. Sanja Šaponja, a od 2018. Gorana Cvitan ex Šaponja (obe kćeri pok. Zorana Šaponje) kao članovi uprave i Darko Velikonja kao prokurist.

Ugovor o zakupu

Upravitelj Zoran Šaponja u ime Zadruge i predsjednik Nadzornog odbora Nenad Antulov (ovaj put kao privatna osoba) potpisali su 31. siječnja 2017. g. novi ugovor o zakupu rečenih objekata i okolnog zemljišta na otoku Tijatu (k.č. 2265) na 25 godina uz godišnju zakupninu od 1.200 kn, a istu nekretninu je Nenad Antulov na 13 godina dao u podzakup tvrtki Sottovento (koju zastupa kćer bivšeg Upravitelja Zadruge) za godišnju podzakupninu od 15.500 EUR (oba ugovora vrijede od 01.01.2017.g.).

Srušen pojedinačni ispravni postupak

Za tu nekretninu koju je uzeo u zakup od Zadruge najprije na 5 godina (ugovor od 15.06.2012. g.), a potom na 25 godina (ugovor od 31.01.2017.g.), dakle ukupno 30 godina, Nenad Antulov tvrdi da je njezin vlasnik, te 2018. pokreće sudski postupak pojedinačne uknjižbe vlasništva na čestici 2265 (Z-6411/2018). Razlog pokretanja postupka je taj što je tvrtka kojoj je Nenad Antulov dao nekretnine u podzakup dobila privremene minimalne tehničke uvjete za obavljanje djelatnosti na time nekretninama do 31.12. 2020. g. i morala je do tada dokazati vlasništvo radi dobivanja minimalnih tehničkih uvjeta. U prijedlogu za otvaranje postupka prvo je tvrdio da je diobom u obitelji dobio č.z.2265 za cijelo, ali kasnije pritisnut ostatkom dijela obitelji u postupak su mu se pridružili Maksim Antulov, Dajana Stupin, Tonči Antulov-Fantulin, Vera Grubelić, Ruža Carević. Rješenjem OPĆINSKOG SUDA U ŠIBENIKU u pojedinačnom ispravnom postupku br. Z-17928/2021 od 10.01.2022. odbijen je prijedlog Nenada Antulova za upis vlasništva nad č.z.2265 , jer se iz dostavljenih isprava ne može utvrditi da je Nenad Antulov stekao predmetnu nekretninu:
Slijedom utvrđivanja iz provedenih dokaza nije utvrđeno da je predlagatelj stekao predmetnu nekretninu od stvarnog vlasnika jer nije dostavljen dokaz na okolnost da bi predlagatelj bio vlasnik predmetne nekretnine. U tom predmetu oko 100 suvlasnika je uložilo prigovor, kao i Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku.

Sunčanje na privezištu

Da bi se na navedenom prostoru na otoku Tijatu mogla obavljati djelatnost bilo je nužno osigurati privezište, a kako k.č. 2265 nema pristup morskoj obali trebalo je osigurati i taj pristup. Tvrtka "Sottovento" d.o.o. izgradila je 2017.g. ilegalno privezište koristeći staru seosku rivu u uvali Tijašnica na način da je s jedne i druge njezine strane napravile tzv. fiksne pontone koje su imenovali "sunčalištima", a o čemu se radi najbolje svjedoči zapisnik inspekcijskog pregleda Lučke kapetanije Šibenik (Klasa: UP/I-342-24/17-03/420, Urbroj: 530-04-4-5-2-17-1 od 14.07.2017. g.) kojim je utvrdila da su od strane Sottovento d.o.o. na dijelu čestice 2360/1 nelegalno napravljena tri tzv. "sunčališta" (u biti privezište) dimenzija 15,50 x 2,50 m (2 komada) i 16,50 x 2,50 m (jedan komad) te napravljena betonska podloga, trapeznog oblika, površine cca 68 m2 za pristup od privezišta do ugostiteljskog objekta "Spirito" koji se nalazi na čestici 2265. Temeljem inspekcijskog pregleda, Lučka kapetanija Šibenik izdala je Rješenje o zabrani uporabe u svrhu gradnje, bez koncesije te je 27.07.2017. g. predmet s cjelokupnom dokumentacijom uputila Općinskom državnom odvjetništvu Šibeniku i Građevinskoj inspekciji u Šibeniku. Do danas nema nikakvih postupanja na terenu.

Razotkrivanje ugovora

Samo mjesec i pol dana nakon potpisa prethodno navedenog ugovora o zakupu čestice 2265, 15. ožujka 2017. g. Upravitelj Zoran Šaponja u ime Zadruge sklapa s tvrtkom Sottovento d.o.o. - tvrtkom koja je registrirana na istoj adresi kao Zadruga i koju zastupa njegova kćer Sanja Šaponja - ugovor o davanju u zakup dijela čestice 2360/1 koja graniči s česticom 2265 i koja se proteže do obalne crte, u svrhu postavljanja stolova i stolica, te ležaljki za goste ugostiteljskog objekta (koji je nastao renoviranjem nekad devastiranih objekata na čestici 2265).

S navedenim radnjama zadrugari nisu bili upoznati niti je itko od zadrugara vidio sklopljene ugovore sve do travnja 2020.god., a niti su ih Upravitelj i predsjednik Nadzornog odbora predočili bilo kojem tijelu Zadruge.

Suvlasnici otoka Tijata počeli su sve razotkrivati nakon objave Općinskog suda Šibenik na mjesnoj oglasnoj ploči o pokretanju postupka pojedinačne uknjižbe vlasništva na čestici 2265. Nakon saznanja o nezakonitim radnjama, pokrenuli su usklađivanje katastarske evidencije sa zemljišnikom, smjenili i isključili iz Zadruge i Upravitelja i Predsjednika Nadzornog odbora, podnijeli kaznene prijave te pokrenuli sudski proces u svrhu ulaska u suposjed, te uklanjanja nelegalnih građevina koje su napravljene bez njihovog znanja i suglasnosti.

[caption id="attachment_111051" align="aligncenter" width="1100"]

Foto: Spirito Summer Place / Facebook

Postupak za ulazak u suposjed nekretnina

Suvlasnici su 03.03.2021.god. pokrenuli postupak P-543/21, protiv Nenada Antulova, tvrtke Sottovento i PRVIĆ ŠEPURINE poljoprivredne zadruge, radi ulaženja u suposjed nekretnina i uklanjanja nelegalnih građevina. Postupak je u tijeku.

Nenad Antulov i drugi pokrenuli su sudski postupak: - P-319/2022 od 10.02.2022.u kojem tuže 172 suvlasnika od 534 upisana suvlasnika (a realno ih je danas barem 3 puta više, jer su mnogi pokojni, a mnoga rješenja o naslijeđivanju još nisu provedena, što se vidi i iz samog dokumenta). Kad se pokrene sudski postupak svih 172, a vjerovatno i mnogo više suvlasnika aktivno će braniti svoja prava. I konačno 14.04.2022. isti akteri ( Nenad Antulov, Maksim Antulov, Dajana Stupin, Tonči Antulov-Fantulin, Vera Grubelić, Ruža Carević, te Anita i Valentina Parić) potpisuju PREDUGOVOR o prodaji č.z.2265 za cijelo tvrki Sottovento I taj ugovor suvlasnici smatraju nezakonitim i nevaljanim, jer su samovoljno, bez znanja drugih suvlasnika potpisali predugovor o kupoprodaji nekretnine č.z.2265 , a da prethodno nisu ostvarili niti dokazali da su vlasnici iste. Isti ugovor suvlasnici doživljavaju kao „pravni manevar“ u ostvarivnju prava za ishodovanje privremenog rješenja za MTU (minimalni tehnički uvjeti). Suvlasnici (upisani u zemljišne knjige i oni vanknjižni) se u cijelosti protive svim stavkama predugovora o kupoprodaji nekretnine č.z.2265. tvrtki Sottovento, pa su i potpisali izjavu o protivljenju izdavanja rješenja za MTU 23.06.2022. (70 potpisa suvlasnika uglavnom starijih od 70 godina komplet s fotografijom osobne).

Kuhinja s roštiljem, štala i pastirska kućica

Na čestici 2265 na otoku Tijatu postojala su dva devastirana objekta (bivša štala i pastirska kućica) koji su izgrađeni prije 1968.g., a koji su rekonstrirani 2017.g., ali i nadograđeni izvan postojećih gabarita bez ikakvih dozvola i projektne dokumentacije. Izgrađen je novi objekt - pečenjara (u naravi glavni objekt za pripremu hrane tamošnjeg restorana) te još čitav niz novih, nelegalnih objekata (spavaonice za radnike, office, bio jama...), a izvedenim gradnjama obuhvaćen je i dio susjednih parcela koje čak i nisu bile predmet ugovora o zakupu i podzakupu.

Zgradu kuhinje s roštiljem (nadstrešnica s ognjištem za roštilj) izgradila je tvrtka "Sottovento" 2017. god., a smještena je na tri čestice, čz. 2265, 2266/2 i 2360/ 40 k.o. Prvić. Za taj zahvat izrađen je projekt GLAVNI PROJEKT ARHITEKTURE za POMOĆNA ZGRADA (nadstrešnica s ognjištem za roštilj) T.D. 16A/17 od tvrtke TALUS PLANUM d.oo. iz Splita, ožujak 2017. Uvidom u projekt vidi se da je to novi objekt, jer na nacrtu POSTOJEĆE STANJE nema na toj poziciji nikakvih objekata.
Za gradnju navedenog objekta tvrtka SOTTOVENTO d.o.o. kao investitor podnjela je Upravnom odjelu za prostorno uređenje i gradnju u Šibeniku 23.03.2017. prijavu početka građenja (Klasa 361-03/17-07/000085). Na kraju stoji da prijava nije potpuna. Nitko od suvlasnika nije dao suglasnost za tu gradnju. U naravi se taj objekt koristi kao glavni objekt za pripremu hrane i pića, ispred kojeg se nalazi terasa na kojoj se nalaze stolovi za goste. Terasa se nalazi na čestici 2360/1, za koju nije izdana suglasnost za obavljanje djelatnosti.

Sottovento je podnjela zahtjev u Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju za izdavanje Rješenja o izvedenom stanju za ozakonjenje građevine izgrađene prije 1968. na kat.čest. 2265 k.o. Prvić na dan 25.04.2022. klasa: UPI-350-05/13-02/10400. Sada tvrtka Sottovento taj objekt želi prikazati kao objekt koji je izrađen prije 1968.god., a na temelju Izvoda iz katastra Klasa 935-08/17-02/1046 od 10.11.2017. Navedeni objekat nije stara ruševina koja je obnovljena, već je novi objekt, tj. bespravno izgrađena kuhinja s roštiljem za ugostiteljski objekt tvrke Sottovento d.o.o. Na digitalnoj ortofoto snimki (DGU GEOPORTAL) iz 2011. na sadašnjoj lokaciji objekta „Nadstrešnica s roštiljem“ ne vidi se nikakav objekt, jer ga nije ni bilo na toj lokaciji zadnjih 50 - 60 god. Na ortofotosnimki iz 2019 vidi se objekt, jer je u međuvremenu sagrađen. I u ovom predmetu suvlasnici su dali prigovor.

Kaznena prijava Sottoventu

Tvrtka Sottovento d.o.o., konoba SPIRITO, na otoku Tijatu, uvala Tijašnica, k.č.2265, od 01.06.2022.god. radi bez minimatnih tehničkih uvjeta. Zbog nelegalne gradnje na čestici 2265 k.o. Prvić, otok Tijat, uvala Tijašnica u tijeku je postupanje šibenske Građevinske inspekcije. U predmetima Klasa: UP/I°-362-02/17-02/1015. i UP/I°-362-02/17-02/1402, izdana su rješenja za uklanjanje više građevina, između ostalog i kuhinju s roštiljem, koja su vraćena od strane Upravnog suda 2018. na ponovno postupanje. Do danas nova rješenja nisu napisana.
Temeljem inspekcijskog pregleda, Lučka kapetanija Šibenik izdala je Rješenje o zabrani uporabe u svrhu gradnje, bez koncesije te je 27.07.2017. g. predmet s cjelokupnom dokumentacijom uputila Općinskom državnom odvjetništvu Šibeniku i Građevinskoj inspekciji u Šibeniku. Pontoni i dalje stoje.

Na Općinskom sudu u Šibeniku, Državno općinsko odvjetništvo je pokrenulo postupak K-135/22 protiv odgovorne osobe i tvrtke Sottovento, po kaznenom zakonu KZ11, čl.212, za nelegalne gradnje na otoku Tijatu, piše Dalmacija danas. Postupak je u tijeku.

D.G., Branko Galić

PROČITAJTE JOŠ:

BITKA ZA KOMAD OTOČKOG RAJA Ugostitelj bespravno sagradio objekt, trebao ga ukloniti, ali i dalje radi | | Morski HR
Pravi dalmatinski raj za bijeg od surove realnosti - tako otprilike glasi opis Tijata, malog nenaseljenog srednjedalmatinskog otoka, površine manje oko 3 četvorna kilometra, smještenog
DONOSIMO DOKAZE Ilegalno gradilište na Zmajanu prijavili smo još 2018. – Svi su nas ignorirali! | | Morski HR
ZMAJAN/VODICE/ŠIBENIK – Za ilegalnu gradnju na otoku Zmajanu pored Vodica, na adresu naše redakcije počele su stizati informacije još u ljeto 2018. godine. Fotografije i videomaterijale gradnje
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.