3 min. čitanja

Suvlasnici otoka Tijata protiv kriminalaca: "Dosta je ilegalnog restorana, privezišta i gradnje na otoku!"

Suvlasnici otoka Tijata protiv kriminalaca: "Dosta je ilegalnog restorana, privezišta i gradnje na otoku!"
Foto: Maja Sever / Screenshot

PRVIĆ ŠEPURINE - Otok Tijat posljednjih godina je predmet obračuna suvlasnika otoka i tvrtke koja je na otoku otvorila restoran. Podsjetimo, Morski HR je o ovoj skupini kriminalnih djelatnosti pisao još prije 11 mjeseci. Pokušali su nas ušutkati preko odvjetnika, ali im to nije uspjelo i neće uspjeti. I suvlasnicima otoka je prekipjelo, pa su odlučili sve izbaciti javno.

- Ovo je nova Vruja. Bespravna gradnja, bahatost i nepoštivanje zakona, to je slika Hrvatske u malom - govore mještani koji nam tvrde da im je puna kapa kriminalaca, ilegalnog restorana, privezišta i gradnje na otoku!

Privezište za brodove koje se nalazi tik ispod restorana napravljeno je, kažu, bez dozvole. Sudski postupak je u tijeku i tek će se tada utvrditi tko je to privezište izgadio i tko mu je vlasnik. Lučka kapetanija naložila je uklanjanje privezišta, no ni nakon 5 godina nitko ne zna gdje je zapelo.

Državni inspektorat prije dva tjedna je zatvorio restoran jer "nije imao važeće rješenje o minimalnim uvjetima za obavljanje ugostiteljske djelatnosti". No, vlasnici su odlučili ignorirati rješenje i nastaviti s radom.

https://morski.hr/2021/09/13/bitka-za-komad-otockog-raja-ugostitelj-bespravno-sagradio-objekt-trebao-ga-ukloniti-ali-i-dalje-radi/

I tako se rješenja pišu po nekoliko godina. "Netko utvrdi da je nešto nelegalno, pa se ovaj žali na proceduru, pa zbog procedure otegne se to na četiri godine" kažu mještani.

Dalje sve ostaje na pravosuđu koje u pet godina nije uspjelo riješiti problem nelegalno sagrađenog privezišta.

U uvali Tijaščici ne bi se ništa smjelo graditi. Vlasnici otoka 33 godine su otplaćivali otok, a sada im se osporava vlasnistvo. "Osjećamo se jadno. Kad vam svi dokumenti kažu da je nešto vaše, a to se ne poštuje, onda se osjećate jadno".

Novinar Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić na otoku Prviću ispitao je ovaj problem.

- Kako sada stvari stoje, rješenje problema bilo bi ravno zgoditku na lotu. Svi Prvićani su zapravo suvlasnici idealnog djela na otoku Tijatu. To znači da nitko ne može ništa raditi bez dozvole 534 ostala suvlasnika.

Odgovore je potražio kod Ivane Grbelja iz Suvlasničke zadruge.

- Najviše nas smeta što je tvrtka Soto Vento već 6 godina na našoj djedovini i sada nam ju još žele i oteti - kaže Grbelja.

- Imaju nelegalne pontone i niz objekata. Lučka kapetanija kaže da je napravila svoje, građevinska inspekcija kaže da je napravila svoje i tako se loptaju s nama - ističe Grbelja i kaže kako odbija sjesti za stol s vlasnicima navedene tvrtke.

- Zapinje u tome što je sve sporo. Neka rješenja su donešena, pa su pala, pa kažu da nisu investitori, a onda ipak jesu investitori - ogorčena je institucijskom zavrzlamom predstavnica suvlasnika.

Komentirala je i odluku gradskog vijeća i moguću korupciju:

- Ovdje nema kanalizacije, a GUP je predvidio kanalizaciju za 200 osoba. Ali ovdje nema stanovnika. Prema tome, kome se to pogoduje onda? - pita se Grbljelja i poručuje:

- Naša poruka institucijama je da naprave svoj posao. Vjerujemo da ćemo izaći kao pobjednici.

- Nadamo se da institucijama neće biti potrebno pet godina da riješe ovaj problem - zaključuje novinar Domagoj Mikić.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako na Tijatu i dalje stoje ilegalne građevine, posluje restoran bez minimalnih tehničkih uvjeta i još se oglašava? | | Morski HR
Sjećate li se priče s Tijata? Priča je to o bespravnoj gradnji na otoku, koju istražuje DORH i ilegalnom privezištu/sunčalištu na pomorskom dobru, a o čemu smo pisali prije 11 mjeseci. Priča
DONOSIMO DOKAZE Ilegalno gradilište na Zmajanu prijavili smo još 2018. – Svi su nas ignorirali! | | Morski HR
ZMAJAN/VODICE/ŠIBENIK – Za ilegalnu gradnju na otoku Zmajanu pored Vodica, na adresu naše redakcije počele su stizati informacije još u ljeto 2018. godine. Fotografije i videomaterijale gradnje
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.