Inspekcija zatvorila ilegalni restoran na otoku Tijatu!

Foto: Spirito Summer Place / Facebook

TIJAT  – Državni inspektorat, turistička inspekcija ovih je dana zatvorila ugostiteljski objekt “Spirito“ u uvali Tijašnica jer nije zadovoljio ni minimalne uvjete i nema rješenje za rad. Lučka kapetanija Šibenik utvrdila je nelegalnu gradnju pontona i takozvanog sunčališta u dužini 200 metara kvadratnih, a uzurpaciju i nelegalno korištenje pomorskog dobra potvrdilo je i Ministartsvo mora, prometa i infrastrukture. O ovom slučaju je prije 11 mjeseci prvi pisao Morski HR, nakon čega su nas preko odvjetnika čak pokušali ušutkati. 

Bespravna gradnja, uzurpacija pomorskog dobra i privatne imovine na otoku Tijatu posljednjih dana dobila je veću medijsku pozornost, vlasnici zemljišta s otoka Prvića, točnije mještani Šepurine, njih 118 koji imaju idealne suvlasničke dijelove,  odlučili su se ujediniti i javno pobuniti, piše Šibenski.

Tvrtka Sottovento d.o.o. u vlasništvu slovenski državljani Darko Velikonja, uzurpirala im je zemljište, poremetila stare međe, pomaknula granice suhozida, uzurpirala javno pomorsko dobro i već sedam godina bez ikakvih dozvola i suglasnosti nelegalno se bavi ugostiteljsko-turističkom djelatnostima na njihovoj djedovini koju su njihovi preci otplaćivali duge 33 godine.

– Svi dokumenti kažu da je nešto vaše, a to se ne poštuje, osjećamo se jadno – kažu mještani..

Ovi ljudi su u pravu, govore istinu. Potvrđuje to državni inspektorat, turistička inspekcija je ovih dana zatvorila ugostiteljski objekt “Spirito“ jer nije zadovoljio ni minimalne uvjete i nema rješenje za rad. Lučka kapetanija Šibenik  utvrdila je nelegalnu gradnju pontona i takozvanog sunčališta u dužini 200 metara kvadratnih, a uzurpaciju i nelegalno korištenje pomorskog dobra potvrdilo je i Ministartsvo mora, prometa i infrastrukture. Još 2018. Godine građevinska inspekcija napisala je rješenje o uklanjanju bespravne gradnje…

BITKA ZA KOMAD OTOČKOG RAJA Ugostitelj bespravno sagradio objekt, trebao ga ukloniti, ali i dalje radi

Pa gdje je onda zapelo i zašto ta saga po bespućima našeg zakonodavstva, državne administracije i sudstva traje gotovo osam godina?

– Kriva je politika, točnije HDZ-ova vlast po vertikali. Kada nam je uspjelo sazvati tematsku sjednicu Gradskog vijeća Vodica na temu Tijat u studenom 2020. nastala je drama. Sjednica je prekinuta i nikada nije nastavljana, a na sjednicu kako bi zastrašili oporbu pozvani  su zetovi pokojnog suvlasnika i investitora Darka Španje i njihov odvjetnik. Naši vijećnici pozvani su na obavijesne razgovore, bili su izloženi mobingu na poslu,  pokušalo se utjecati na njihov gubitak radnih mjesta, a jučer nakon što se uzurpacija otoka Tijat ponovno medijski problematizirana  tri djelatnika policije više sati pretraživali su frizerski salon  i pitanjima rešetali suprugu Ivice Franića koji je podnio tužbu DORH-u zbog nezakonite uzurpacije djedovine. Dosadašnja oporba konačno ima većinu u Vijeću, svi smo se ujedinili i stat ćemo na kraj zastrašivanju – kaže za Šibenski  Meri Bandl Valeš gradska vijećnica Liste Našeg mista i kandidatkinja za gradonačelnicu na prošlim lokalnim izborima.

Foto: Google maps

Priča o nelegalnoj i bespravnoj gradnji, uzurpaciji javnog pomorskog dobra nikada nije bez političke pozadine i političkog pokriča. Jedan od vlasnika, kažu nam naši sugovornici, lažno se predstavio kao vlasnik lokalne Poljoprivredne zadruge i od Grada Vodica je isposlovao uređenje takozvanih poljskih puteva, cijena prava sitnica  oko 200 tisuća kuna i to na temelju lažnih papira. Pokušalo se od Grada isposlovati i hortikulturno uređenje tog dijela otoka, nije uspjelo.  Posebna zanimljivost u ovoj priči  je projekt aglomeracije u kojem su lokalna vlast na nenaseljenom otoku Tijat predvidjela je izgradnju kanalizacijskog sustava za cirka 200 stanovnika, a  nema nijednog, dok je naseljeni otok Prvić izostavljen je iz tog projekta.

Na otoku Tijat u uvali Tijaščici ništa  se ne smije graditi. Tamo prema važećim prostornim planovima nema ni jednog objekta, pa kako onda posluju ti restoran, apartmani, privezišta, kako plaćaju poreze, booking…-  pitaju se stvarni vlasnici zemljišta. Oni za svaku sobu ili apartmančić  na Prviću moraju imati sve moguće dozvole i odobrenja.

Međutim i kada se čini da je sve jasno da može biti jasnije, iskoči sud, odnosno sudski postupak koji je u tijeku i koji može trajati u nedogled. Iako se u ovoj priči o Tijatu zna tko je vlasnik zemljišta , a tko uzurpator i bespravni graditelj sud treba utvrditi tko je izgradio ilegalno  privezište i tko mu je vlasnik. Sudovanje je pravo utočište za sve one kojima novac nije problem

– Brojnim dokumentima koju posjedujemo ukazuje na nelogičnost i suspektne radnje unutar gospodarenja prostora kako Grada Vodica tako i Županije. Dokumenti upućuju i na moguće nedozvoljene radnje od strane stručne službe Grada Vodica u smislu pogodovanja investitorima. Nećemo stati propitkivati i boriti se prava stvarnih vlasnika – rekla je Meri Bandl Valeš.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Suvlasnici otoka Tijata protiv kriminalaca: “Dosta je ilegalnog restorana, privezišta i gradnje na otoku!”

Kako na Tijatu i dalje stoje ilegalne građevine, posluje restoran bez minimalnih tehničkih uvjeta i još se oglašava?