3 min. čitanja

Česi užasnuti cijenama u Hrvatskoj: "Ljetovanje postaje neisplativo, a drugdje za istu cijenu dobijemo all inclusive!"

Česi užasnuti cijenama u Hrvatskoj: "Ljetovanje postaje neisplativo, a drugdje za istu cijenu dobijemo all inclusive!"
Foto: Youtube/Screenshot

Brojne češke obitelji više neće dolaziti u Hrvatsku, jer odmor ovdje više nije jeftin. Češki Blesk piše kako tako nešto više ne postoji nakon što su cijene u "raju za češke turiste" toliko porasle da brojne obitelji u domovinu javljaju kako ih je odmor došao oko 4500 kuna više nego lani. Poskupilo je sve - pivo, jelo i smještaj.

Prema onome što su ispričali za Blesk, u srpnju je u Hrvatsku došlo 346 tisuća turista iz Češke.

- Računamo kako smo platili barem 15 posto više nego prošle godine. Kava i jelo u objektima u kojem smo lani dolazili skuplji su između 10 i 15 posto - ispričao je Tomaš koji godinama dolazi na Jadran, a Kateřina je potvrdila kako je s obitelji za odmor ove godine izdvojila oko 4500 kuna više nego prošlo ljeto.

Odsjeli su u jednom apartmanu na makarskoj rivijeri, hranili se u restoranu, a kaže da kad poskupljenju hrane i smještaja još pribroje skupi benzin, ljetovanje u Hrvatskoj postaje neisplativo jer su za istu cijenu, procjenjuju, mogli dobiti all-inclusive odmor u Turskoj ili Egiptu, prenosi Jutarnji list.

Da je sve poskupilo Blesku su potvrdile i turističke agencije. Češka agencija Invia tvrdi da su cijene smještaja u nekim hotelima porasle za 100 posto, ali da su aranžmani svejedno i ove godine bili rasprodani.

Isto potvrđuju i iz Zajednice čeških putničkih agencija (AČCKA).

- Hrvatska se bori s overbookingom i pretrpanim hotelima usprkos činjenici da se ovi aranžmani sada prodaju po dosta visokim cijenama. Smještaj u apartmanu sada već doseže 2500 tisuće kuna po osobi, a u hotelu preko 7000 za tjedan dana, što dosad nije bio slučaj - kazala je direktorica udruge Kateřina Chaloupková koja Česima željnima uštede savjetuje da u Hrvatsku idu izvan glavne sezone.

S obzirom na to da je u dosadašnjem djelu godine iz Češke u Hrvatsku stiglo 346 tisuća turista, što je 15 posto više nego lani, očito je da Česi i dalje vole Jadran, i to ponajviše Splitsko-dalmatinsku županiju i Istru.

Dubravko Miholić iz hrvatske podružnice HTZ-a u Pragu kazao je za Blesk da je povećanju cijena na Jadranu kumovala, kao i u ostatku svijeta, inflacija i porast svih troškova, a dodao je kako je i velik broj hotela bio obnovljen te dobio veću kategoriju što je također uzrokovalo da su pojedini objekti poskupjeli.

Blesk podsjeća kako Hrvatska od 2023. godine umjesto domaće valute uvodi euro, a Miholić vjeruje da će to pojednostaviti putovanja i dolaske stranaca u našu zemlju.

Doduše, to ne vrijedi za Čehe koji koriste krunu i nisu uveli euro.

Hrvatska je Česima omiljena destinacija te ih je prema podacima Češkog statističkog ureda lani u Hrvatskoj boravilo 607 tisuća. Sada ostaje za vidjeti koliko njih će si Hrvatsku moći priuštiti - sljedeće godine.

Dora Koretić

PROČITAJTE JOŠ:

Promijenile su se navike gostiju: Evo što traže na odmoru | | Morski HR
Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić komentirao je turističku sezonu: “Trenutno je u Hrvatskoj više od milijun i sto tisuća turista. Ostvareno je 57,7 milijuna noćenja i 10,8
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.