3 min. čitanja

Posada broda "Mirjana K" napuštena u Pireju: Već mjesecima nisu dobili plaće, nemaju hrane ni vode!

Posada broda "Mirjana K" napuštena u Pireju: Već mjesecima nisu dobili plaće, nemaju hrane ni vode!
Foto: Sakis Antoniou / Marine Traffic

PIREJ - Posada broda Mirjana K (IMO: 7420742) već tri mjeseca nije dobila plaću. U međuvremenu se dogodila i smjena posade, što znači da oni koji su otišli kući nisu dobili plaću za travanj i svibanj, dok oni koji su došli nisu dobili plaću za svibanj, lipanj i srpanj. Menadžer broda je domaća firma sa sjedištem u Rijeci.

Na brodu je trenutno 8 članova posade, 5 Hrvata, 2 Albanca i 1 Crnogorac, a brod je na sidrištu u Grčkoj luci Pirej. Cilj je u što skorije vrijeme dovesti brod u „kraj“ kako bi posada mogla biti repatrirana, javlja Sindikat pomoraca Hrvatske.

Brod je proglašen napuštenim od strane brodara sukladno Konvenciji MLC 2006, Standard A 2.5.2, što je prijavljeno ITF središnjici u Londonu koja je to prijavila IMO-u i ILO-u. Isto tako obaviještena je uprava zastave broda (Panama) i P&I klub koji osigurava brod. P&I klub je, prema MLC konvenciji, dužan isplatiti do 4 zaostale plaće posadi broda i opskrbiti brod hranom, vodom, gorivom, odnosno omogućiti im dostojanstvene uvjete života i rada na brodu (kada im to brodovlasnik nije u stanju osigurati).

Ovo je klasični slučaj posade napuštene od strane brodara, što u svijetu pomorstva, na žalost, nije ništa neobično. No, neobično je to što slučaj traje već tri mjeseca.

– Ovo mi je najteži slučaj abandonmenta, a imao sam ih već nekoliko. Stvar je u tome što menadžer broda zavlači sve uključene strane i stalno daje obećanja koja ne ispunjava – istaknuo je ITF inspektor Luka Simić koji već mjesecima radi na ovom slučaju kako bi se izborio za prava pomoraca.

Sindikat pomoraca Hrvatske aktivno je uključen u cijeli slučaj, a  s obzirom na to da je menadžer broda jedna domaća firma, o cijelom slučaju obaviješteno je i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

– Situacija na brodu trenutno nije baš najbolja, pri kraju su s hranom, a neki dan je došlo i do blackouta koji je isključivo zahvaljujući snalažljivosti posade uspješno riješen. Nadam se da će P&I klub shvatiti da menadžer broda ne radi u korist posade i da će se ova situacija privesti kraju te da će članovi posade, koji su već psihički i fizički iscrpljeni otići svojim kućama – rekao je Simić, te dodao da je menadžer broda podbacio na svim poljima.

– Ipak, zahvaljujući naporima SPH i ITF inspektorata isplaćene su plaće repatriranoj posadi od strane P&I kluba – zaključio je Simić.

Pomorac s tegljača: "Želimo doma!"

– Danas nam je tvrtka, umjesto da osigura isporuku hrane i vode na brod, poslala dopis da smanjimo vrijednost narudžbe jer je riječ o prevelikom trošku. Navodno će hrana, voda i ostale potrebštine stići sutra, ali već smo se naslušali raznih obećanja. Tražili smo da se dostavi danas, ali od toga ništa. Tražili su od nas da potvrdimo da imamo dovoljno vode do sutra, valjda da zaštitimo sebe. Tvrde i da se preko agenta radi na tome da nas se makne sa sidra i da se vežemo u luci, ali ne znamo još ništa konkretno. Želimo doma. Svi bismo, da možemo, odmah večeras spakirali stvari i otišli, jer nitko ovdje ne želi provesti ni dana više. Sumnjivo nam je i ono što se zalihe hrane naručuju za iduća dva tjedna, pa se bojimo da će kompanija nastojati da ostanemo čim duže na brodu, što nitko od nas ne želi - rekao je za Novi list pomorac s ovog broda.

Mirjana K je tegljač / Offshore Supply Vessel izgrađen 1975. godine, dug 64 metra. Trenutno plovi pod zastavom Paname.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.