3 min. čitanja

Ovo je budućnost: Riječki solarni brod najbrži na Jadranu

Ovo je budućnost: Riječki solarni brod najbrži na Jadranu
Foto: HTV / Screenshot

Riječki solarni brod koji pogone fotonaponske ćelije i baterijski paket, dug 6.9 i širok 1.3 metra - rođen je u edukacijskoj radionici "Torpedo" riječkog Pomorskog fakulteta. Zadivljujuće plovilo koje doseže brzinu 16 čvorova, riječki inženjeri i studenti strojarstva i brodogradnje, gradili su godinu dana - koristeći napredne kompozitne materijale, karbonska i staklena vlakna. Baterijski paket, kao i cijelo ožičenje plovila, također su napravili samostalno.

- Ovo je već drugo plovilo, prošle godine smo napravili jednotrupac "Delta one". Pošto smo ga radili u veslačkom klubu Jadran na Delti. A ovo ispred nas je naše novo plovilo koje smo sagradili ove godine - rekao je mentor tima i član Udruge primijenjenih tehničkih znanosti Rijeka inženjer Ljubomir Pozder.

- Ukupne težine, znači opremljeno, bez pilota 79 kilograma - poručio je.

- Plan nam je da sljedeće godine plovilo postigne brzinu veću od 20 čvorova tako što će se izdignuti na hidro krila koje ćemo također sami raditi tu u radioni - dodao je.

Za projekt solarnoga plovila, Martin je lani dobio i rektorovu nagradu.

- Ovo je budućnost! Obnovljivi izvori energije su naša budućnost. Svijet ide u tom smjeru, moramo očuvati ovaj planet i mislim da ćemo svi od toga profitirati. Volim brodove, volim more. Ako možemo sačuvati more, svi od njega dobivamo, možemo mu nešto i vratiti - istaknuo je student brodostrojarstva i član Udruge primijenjenih tehničkih znanosti Rijeka Martin Nikolla.

Istog je stava i riječki Pomorski fakultet, koji ih zdušno podupire. Ustupili su im i 3D printer kojim su isprintali propeler.

- Od karbona. Ovo je samo prototip, htjeli smo vidjeti kako se ponaša. A na brodu je bio na osovini pravi propeler, isto od karbona - poručio je Martin.

- Isprintali smo valobran koji se tu nalazi, on je printan od celuloze odnosno od drva - rekao je Martin.

"Domaća pamet" - hrvatski je kapital

Upravo "domaća pamet" - hrvatski je kapital i sve traženiji izvozni proizvod.

- Vrlo nam je bitan i jako njegujemo taj segment studentskog aktivizma, uključenost u projekte, to je ono što se traži i naši studenti onda na tržište rada izlaze s dodanom vrijednošću, s praktičnim iskustvom, kao što je ovdje gradnja broda, izrada pogonskog sklopa, čak evo i studenti koji možda i nisu vezani uz pomorstvo su našli svoju priliku da se uključe u marketinšku djelatnost ekipe koje će im sigurno pomoći sutra kad se budu našli na tržištu rada - poručio je prodekan za znanost Pomorskog fakulteta Rijeka izv. prof. dr. sc. Goran Vukelić.

Inovativni riječki tim sudjelovao je i na prestižnom međunarodnom natjecanju u Monacu čiji je predsjednik knez Monaca Albert II, na kojem su odmjerili snage - s timovima iz cijelog svijeta. U utrci ubrzanja u kneževini na obali Sredozemnog mora pokazao se boljim od nekih brodova čiji timovi raspolažu i do 50 puta većim budžetom.

- To su dakle budžeti od 100 tisuća eura pa nadalje. Naš budžet za ovu godinu je bio 13 tisuća eura, tako da mi smo praktički napravili maksimum, s ovim, što smo mogli. Sad imamo godinu dana za ovaj brod pripremiti kako spada dogodine da se pokažemo u najboljem svijetlu - naglasio je Grubišić za HRT.

I ponovno zadive kneza Monaca - Alberta II koji je riječkom timu lani dodijelio posebnu nagradu za timski rad i srčanost, a ove ih godine počastio kolačićima sa zlatnim listićima.

Što li će biti sljedeće? Dečki bravo, i samo naprijed - neka vam se nasmiješe i sponzori, inovacije, timski rad, znanje i predanost - to svakako zaslužuju!

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.