4 min. čitanja

Pomorac s Mirjane K mora na hitnu operaciju žuči - Grčke lučke vlasti ne dopuštaju mu odlazak

Pomorac s Mirjane K mora na hitnu operaciju žuči - Grčke lučke vlasti ne dopuštaju mu odlazak
Foto: Sakis Antoniou / Marine Traffic

RIJEKA – Član posade broda Mirjana K u grčkoj luci Pirej mora na hitnu operaciju žuči, ali mu tamošnje lučke vlasti ne dopuštaju da napusti luku i ode kući, u Hrvatsku, na liječenje. Ovu nevjerojatnu vijest potvrdili su nam članovi posade Mirjane K, kao i inspektor ITF-a (Međunarodne federacija transportnih radnika) Luka Simić koji su ogorčeni postupcima grčkih lučkih vlasti za koje smatraju kako izravno ugrožavaju život i zdravlje pomorca.koji su ogorčeni postupcima grčkih lučkih vlasti za koje smatraju kako izravno ugrožavaju život i zdravlje pomorca.

– Kolega je imao određenih tegoba, zbog kojih je, i to na jedvite jade, poslan s broda na pregled liječniku. Utvrđeno je da mora na hitnu operaciju žuči, na što je on tražio da ga puste da na operaciju ode u Hrvatsku, no lučke vlasti taj su njegov zahtjev odbile. Sad je smješten u hotelu, čeka da vidi što će se dalje događati. To je isto kao da je u zatvoru. Ne možemo vjerovati da se na taj način odnose prema kolegi kojemu je zdravlje ugroženo, rekao je za Novi list jedan od pomoraca s Mirjane K, broda kojim upravlja tvrtka Alveus Capital iz Rijeke, a na čelu tvrtke je Alan Klanac, nekadašnji predsjednik uprave Jadrolinije.

Dodaje kako se i ostali članovi posade osjećaju kao u zatvoru, na sidrištu pred lukom, a ionako lošu atmosferu među posadom koja već tri mjeseca nije primila plaću, pokvarile su vijesti o bolesnom kolegi, kao i o odluci lučkih vlasti da ne dopuste privez broda u luci i repatrijaciju pomoraca, s obrazloženjem da je na brodu već sada manji broj članova posade od dopuštenog minimalnog broja.

Nestašica vode i hrane– Kontaktirali smo i panamske vlasti, ali od njih nismo dobili nikakav odgovor. Grčke vlasti ponašaju se pri tom kao da gledaju isključivo vlastite interese i potpuno zanemaruju pomorce i njihova prava. Osim toga, stalno se javljaju nekakvi problemi, primjerice, prije dva tjedna se razgovaralo o mogućnosti da se brod priveže u luci Elepsis, jer je Pirej jako prometna luka i sigurno žele izbjeći privezivanje Mirjane K koja bi na vezu mogla ostati mjesecima, dok se ne riješe dugovanja zbog kojih je brod i zaustavljen, ali agent broda sada se pravi lud i "ne zna ništa" - kaže Luka Simić.

Osiguravatelji broda, potvrdio je Simić, uplatili su jučer dodatna sredstva, u iznosu od 2.300 dolara, za dopremu potrošne vode na brod, kao i za nabavu dodatnih zaliha hrane i pitke vode.

Nije ih briga

– Osjećamo se grozno, kako bismo se osjećali. Ne znamo kad ćemo kući, ne znamo kad ćemo dobiti zaostale plaće. Nakon što smo prošlog tjedna nekako dobili nove zalihe hrane, sad imamo problem s vodom. Imamo još samo dva i pol »kubika« za tuširanje, pranje rublja i druge potrebe, što nam je dovoljno za otprilike dva dana. Nevjerojatno je da nam se sve ovo događa u Grčkoj, zemlji članici EU-a, koja očito ne mari za živote i zdravlje posada, kaže pomorac, jedan od petorice hrvatskih državljana među posadom od ukupno osam članova.

Luka Simić, inspektor ITF-a, također je ogorčen odlukom lučkih vlasti u Pireju, za koju kaže da je potpuno apsurdna.

– Čovjek je proglašen nesposobnim za obavljanje posla na brodu. A oni inzistiraju da ne može napustiti luku jer brod ima manji broj članova posade od minimalno propisanog. Bio je upućen na liječnički pregled, gdje je ustanovljeno da ne može raditi, te da mora na hitnu operaciju zbog problema sa žuči. Liječnici su mu dali i potvrdu da je sposoban za let avionom, kako bi mogao otputovati kući. On je zatražio da ga se pusti da liječenje nastavi u Hrvatskoj, zatražio je repatrijaciju, no vlasti su odbile taj zahtjev, zbog minimalnog broja članova posade. Nevjerojatno je da lučke vlasti nije briga za život i zdravlje pomorca, nego samo i isključivo za zadovoljavanje forme oko minimalnog broja članova posade, iako je čovjek nesposoban za rad, za što ima nalaz grčkih liječnika. Pitao sam ih hoće li oni preuzeti odgovornost za njegov život i zdravlje, ako mu se zdravstveno stanje pogorša - kaže Simić.

Pomoć ambasade

U rješavanje ovog slučaja u srijedu se, prema njegovim riječima, uključilo i Ministarstvo vanjskih poslova, preko hrvatskog Veleposlanstva u Ateni.

– Moram naglasiti da su se iz Veleposlanstva maksimalno angažirali na što bržem rješavanju slanja bolesnog pomorca kući na liječenje, ali i na rješavanju pitanja repatrijacije cijele posade. Poduzimamo sve, u čemu nam pomažu i kolege iz grčkog ITF-a i sindikata pomoraca, da se čovjek čim prije vrati kući, kaže Simić.

Nakon što Klančeva tvrtka pomorcima s Mirjane K nije isplatila tri plaće, brod je od ITF-a proglašen napuštenim od strane brodara te je pokrenuta procedura repatrijacije posade i naplate zaostalih plaća od P&I kluba osiguravatelja broda koji su prema Konvenciji o radu pomoraca (MLC), dužni platiti repatrijaciju i do četiri zaostale plaće. Nakon što je P&I klub pristao platiti sve troškove, prije dva dana se u dramu hrvatskih pomoraca uplela administracija luke Pirej, odbivši privezati brod u luci i dopustiti iskrcaj posade, s izlikom da brod ima manje članova posade od propisanog broja te da se dio posade eventualno može iskrcati, ako Panama, kao država zastave broda, službeno propiše manji minimalni broj članova posade za brod Mirjana K, piše Novi list.

Marinko Glavan

PROČITAJTE JOŠ:

Posada broda “Mirjana K” napuštena u Pireju: Već mjesecima nisu dobili plaće, nemaju hrane ni vode! | | Morski HR
Posada broda Mirjana K (IMO: 7420742) već tri mjeseca nije dobila plaću. U međuvremenu se dogodila i smjena posade, što znači da oni koji su otišli kući nisu dobili plaću za travanj i svibanj,
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.