3 min. čitanja

VIDEO Stravične scene iz Italije nakon tornada - Dvoje mrtvih i deseci ozlijeđenih

VIDEO Stravične scene iz Italije nakon tornada - Dvoje mrtvih i deseci ozlijeđenih
Foto: Facebook

Gotovo nadrealne scene iz Italije, tijekom prolaska silovite olujne fronte. Nažalost, u Toskani je već dvoje mrtvih i deseci ozlijeđenih. Tornada i vjetrovi od 140 km/h pogodili su sjevernu Italiju.

Dvije osobe poginule su danas u padu stabala u Lucci i Carrari u Toskani, dok je nalet lošeg vremena s udarima vjetra do 140 kilometara na sat sijao kaos po sjevernoj Italiji, uzrokujući velike štete.

Žrtve su muškarac u mjestu Sorbano del Giudice u blizini Lucce i žena u parku La Malfa u Carrai, javlja talijanska novinska agencija Ansa. Još četiri osobe ozlijeđene su u padu stabala u kampu u Marini di Massa.

U Italiji trenutno vladaju sasvim suprotni klimatološki uvjeti na jugu i sjeveru zemlje. Olujne fronte protežu se preko sjeverne i središnje Italije, dok na jugu “čizme” prevladavaju temperature od čak 45 stupnjeva celzijevih usred šestog talijanskog ljetnog toplinskog vala.

- Ono što će se dogoditi u Italiji u sljedećih 36 sati paradigma je klimatskih promjena - ističu stručnjaci sa stranice Il Meteo.it. Doista, rijetko kad su u Italiji vladali ovako ekstremni vremenski uvjeti, što izaziva zabrinutost oko onoga što još očekuje Italiju, dok se prema prognostičarima za 36 sati vrijeme na sjeveru zemlje konačno ne popravi.

Nije li to trebalo biti ljeto koje je uvijek sunčano i toplo od sjevera do juga?

- Ne, nešto je pošlo po zlu i poći će po zlu, kao i u drugim prilikama ovog ludog ljeta, a sada kumulonimbusi, pa i superćelije, pune tuče, napreduju kilometar po kilometar od zapada prema istoku.

Slike satelita Meteosat, na 36.000 kilometara visine s koje ništa ne bježi, pokazuju zanimljiv scenarij koliko i uznemirujući: brojne olujne ćelije čak i superćelije ili kumulonimbusi, prave planine pare, kiše i tuče otvaraju se na 10.000-12.000 metara do tropopauze, a ponekad i izvan nje.

Već se organiziraju na Liguriji i na Ligurskom moru i spremni su dosegnuti ostatak sjevera i središta Italije, prema ravnicama Pijemonta i Lombardije, a zatim Veneta i Emilije Romagne.

Potom se grupiraju zajedno u složenu liniju oluje, koja je vjesnik tuče. Ove ćelije velike razorne moći prolazit će od sjeverozapada prema istoku.

Nažalost, tornada se mogu pojaviti u ravnicama Milana, Lodija, Brescie, Mantove, Cremone, Verone, Roviga i Padove”, navodi Il Meteo.

Olujna fronta koja je krenula s Korzike trenutno prelazi Toskanu.

U Camaioreu u blizini Lucce još je jedna osoba prevezena u bolnicu nakon što ju je udarilo stablo koje je palo. U Bargi u blizini Lucce oluja je otkinula dio krova koji je potom pao na automobil u kojem su se nalazili ljudi.

U Massa Carrari tornado je ozlijedio radnika na održavanju autobusnog kolodvora. U Firenci je čovjeka pogodila leteća grana na tržnici, dok je u obližnjem Bottaiju drvo udarilo u kamper.

Prijavljena je šteta na tržnici u Marini di Carrara, dok je snažna oluja s grmljavinom izazvala poplave u obalnoj regiji Versilia sa svojim raskošnim odmaralištima, gdje su suncobrani i ležaljke odneseni.

U Liguriji su snažni morski valovi pogodili obalu između Chiavarija i Sestri Levantea, na željezničkoj liniji Genova-La Spezia, te nanijeli razni materijal, uključujući i nekoliko koliba s obližnje plaže na tračnice, gdje je oštećen električni vod.

Gradonačelnik Sestri Levantea u blizini Genove rekao je da će zatražiti proglašenje katastrofalnog stanja zbog štete od oluje i poplava.

Pet obitelji evakuirano je u obližnjem području Tigullio nakon što je tornado pogodio to područje i oštetio njihove domove.

U La Speziji i oko nje, oštećeni su krovov, a na sjeveroistoku u Ferrari srušena je dizalica koja je udarila u niz vila. Obilna kiša dovela je do zatvaranja gradskih parkova u Milanu.

Južnije u Modeni, 11 obitelji je evakuirano nakon što je odletio krov stambene zgrade.

Prognostičari su rekli da će se oluje nastaviti na sjeveru Italije još 36 sati, nakon čega će se vratiti lijepo vrijeme, piše Novi list.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.