2 min. čitanja

Butković na Golom otoku i Sv. Grguru odao počast žrtvama totalitarnih režima

Butković na Golom otoku i Sv. Grguru odao počast žrtvama totalitarnih režima
Foto: MMPI

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima prigoda je da i ove godine ukažemo na važnost nedvosmislene osude svih stravičnih zločina, progona i strahota počinjenih uime i pod okriljem totalitarnih i autoritarnih režima.

Njegujući kulturu sjećanja i osuđujući ubojstava, političke likvidacije i masovna kršenja ljudskih prava počinjena pod bivšim nedemokratskim totalitarnim režimima, hrvatska Vlada se i ove godine pridružuje obilježavanju ovog važnog dana.

Kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, na otocima Goli otok i Sv. Grgur položio je vijence i upalio svijeću u spomen i u počast svim žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima. Vijenci su položeni na spomen ploču Vlade Republike Hrvatske i Udruge zatočenika logora na Svetom Grguru, a potom i na spomen ploču Vlade na Golom otoku.

Tom je prigodom potpredsjednik Vlade i ministar Butković izjavio:

- Prisjećamo se svih žrtava komunističkog režima koji je bio autoritarni i koji je obilježio hrvatsku prošlost 20. stoljeća, kako Hrvatske tako i hrvatskoga naroda. Dobro je da njegujemo kulturu sjećanja jer bez istine i saznanja o onome što se događalo nema ni svijesti, nema ni suočavanja ni pomirbe u konačnici. U tom smislu, odali smo i počast svim žrtvama i naravno da se ovakve stvari više nikada u budućnosti ne ponove.

Očuvanjem povijesne istine i jasnim ograđivanjem od svih totalitarnih zločina iskazujemo pijetet žrtvama i njihovim obiteljima. Posebno nam je stalo do toga da osiguramo adekvatno obrazovanje mladih generacija kako se ta strašna zlodjela ne bi nikad zaboravila i kako bismo, živim sjećanjem na to mračno vrijeme europske povijesti, u budućnosti bili još ustrajniji u izgradnji tolerantnog i uključivog ozračja te nadišli društvene podjele.

Kao zemlja koja je i sama prošla kroz tri rata u 20. stoljeću, a danas je odgovorna članica Europske unije i NATO saveza, Hrvatska će i dalje angažirano sudjelovati u rješavanju brojnih globalnih pitanja i izazova, uz privrženost multilateralizmu i načelima međunarodnog prava. Poštovanje ljudskih prava jedan je od najvećih ideala čovječanstva, kojeg negira svaki oblik nasilja, dehumanizacije i ratnih razaranja. Bez jasnog i odlučnog zagovaranja tih vrijednosti, ne možemo ostvariti trajni mir i stabilnost u svijetu, koji je i danas ugrožen uslijed ruske vojne agresije i invazije na Ukrajinu.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.