Pokrenuta istraga protiv kapetana broda “Danče”

Foto: Youtube/Screenshot

DUBROVNIK – Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv četrdesetogodišnjaka zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ugrožavanje posebnih vrsta prometa.

Radi se o teškoj pomorskoj tragediji koja se dogodila 25. travnja 2017. oko 21,20 sati u akvatoriju Koločepskog kanala, kada je kao zapovjednik broda upravljao motornim brodom “Danče” Lučke kapetanije u Dubrovniku, krećući se iz smjera Luke Dubrovnik prema otoku Mljetu, te; suprotno odredbama Pomorskog zakonika, te Pravilnika o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, te načinu i uvjetima obavljanja nadzora i upravljanja pomorskim prometom; nije poduzeo sve radnje potrebne za sigurnost plovidbe, navodi DORH.

Dalje navode: Osnovano se sumnja da nije vizualno i putem instrumenata na plovilu procijenio rizik sudara s drugim plovilom i nije brodom upravljao takvom sigurnosnom brzinom da bi mogao poduzeti pravilnu i djelotvornu radnju za izbjegavanje sudara, s obzirom na slabu vidljivost zbog noćnih uvjeta plovidbe, jakog jugoistočnog vjetra i valova te karakteristika i ograničenja radarskog sustava motornog broda “Danče” i učinka stanja mora na radarsko otkrivanje i postojanje mogućnosti da mali brodovi ne budu otkriveni radarom na odgovarajućem dometu, olako smatrajući da takvom plovidbom neće izazvati opasnost za život i tijela ljudi i druge plovne objekte.

Uslijed navedenog, osnovano se sumnja da nije na vrijeme primijetio gliser-gumenjak (marke BWA 19, reg. oznake 690DB) koji nije imao nikakvu svjetlosnu signalizaciju i kojim je, iz smjera mjesta Suđurađ na otoku Šipanu u smjeru mjesta Brsečine upravljao državljanin Republike Hrvatske (1972.) i na kojem su kao putnici bili hrvatski državljani (1963., 1959., 1959, 1962., 1978., 1994., 1990. i 1980.), pa je došlo do udara prednjeg dijela motornog broda “Danče” u desni bočni dio glisera-gumenjaka.

Uslijed udara su na gliseru-gumenjaku nastala znatna oštećenja te je došlo do ozljeđivanja osoba koje su bile na gliseru-gumenjaku, pa su putnici zadobili teške tjelesne ozljede, kao i hrvatske državljanke a svi su preminuli odmah nakon nesreće. Jedan je hrvatski državljanin zadobio tešku tjelesnu ozljedu, a drugi tjelesne ozljede dok je dvoje hrvatskih državljana palo s glisera-gumenjaka u more i nisu još pronađeni.

R.I.