Tužno desetljeće od tragedije na Kornatima

ŠIBENIK/VODICE/TISNO – Uoči današnjeg odlaska na mjesto nesreće, ispred Vatrogasnog doma u Šibeniku pripadnici vatrogasnih postrojbi položili su vijence na spomen ploču stradalim vatrogascima. Deseta obljetnica Kornatske tragedije obilježena je jučer i mimohodom sjećanja za stradale vatrogasce u Tisnom te u nedjelju u Vodicama, piše ŠibenikIn.

Podsjetimo, 30. kolovoza 2007. godine skupina vatrogasaca otišla je gasiti požar na otoku Velikom Kornatu. Trinaestorica vatrogasaca uhvaćena je požarom, a preživio je samo jedan, Frane Lučić iz Tisnog. On je ovog ljeta izgubio spor protiv države, Grada Šibenika, DVD-a Tisno i općine Tisno od kojih je tražio ukupno 17 milijuna kuna odštete i doživotnu rentu od oko 7.000 kuna.

Nakon osam mjeseci multidisciplinarnoga vještačenja stručne skupine 22. kolovoza 2008. godine objavljeno je kako je uzrok tragedije prirodna pojava, fenomen poznat kao izgaranje nehomogene plinske smjese. Stručna skupina objasnila je da su se plinovi nastali izgaranjem vegetacije akumulirali u prostoru klanca iznad uvale Šipnate, a dolaskom požara nošenog jakim vjetrom, ti su plinovi naglo izgorjeli, i to na temperaturama višima od 1200 stupnjeva Celzijusa uz brzinu kretanja većom od 40 metara u sekundi. Opisani fenomen rijetka je pojava, a slični slučajevi zabilježeni su u Australiji 18. siječnja 2003. godine u blizini Canberre i na Korzici 17. rujna 2000. godine pokraj mjesta Palasca.

Sjećanje na tešku tragediju prati i mučno, ponovljeno suđenje za smrt vatrogasaca nakon što je Vrhovni sud poništio oslobađajuću presudu iz 2013. za optuženog bivšeg vatrogasnog zapovjednika JVP-a Šibenik Dražena Slavicu i predmet vratio u postupak.

Obilježavanje desete godišnjice kornatske tragedije i ove će se godine održati na otoku Kornatu gdje će kod kapelice sv Florijana, zaštitnika vatrogasaca, biti služena misa zadušnica, a potom će okupljeni obići 12 suhozidnih spomen križeva koji su podignuti na mjestima gdje su vatrogasci stradali. Obilježavanju 10. obljetnice, kako je najavljenom, nazočit će i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

ŠibenikIn