3 min. čitanja

POD OTVORENIM NEBOM: U obranu slobodnog izbora

POD OTVORENIM NEBOM: U obranu slobodnog izbora
Photo: Pixabay

Već sam pisaoo ideji boravka i noćenja na otvorenom. To je ideja koja prije svega poziva na jednostavnost, praktičnost i skromnost boravka u prirodi i s prirodom, u ovo vrijeme kada se čovjek sve više otuđuje od nje.

Igor Narandžić

Ta ideja ne zastupa klošarenje, besplatno ljetovanje na Jadranu niti žicanje i provociranje lokalnog stanovništva.

Zovem u prirodu na nekoliko dana, zovem da se ljudi opet okrenu sebi, okrenu svojim rukama i probaju svoje mogućnosti bez nametljivog ega, tako izraženog u ovo doba.

Ne tražim da se odričete svoga komfora i sigurnosti, tražim samo da izađete iz njih na tren pa ćete im se vratiti još zahvalniji i sretniji.

Photo: Igor Narandžić

Ne preuveličavam, no svaki put nakon svojih pohoda u prirodu kada se vratim kući i stanem pod tuš, zahvalim se na toj civilizacijskoj mogućnosti da imam usmjereni mlaz vode i to po izboru topao ili hladan, ovisno o dodiru ručke.

Noćenje u kampovima je odličan početak za one koji ove godine žele izaći iz kuće, iz kvarta, iz grada.

Kampova imate svugdje, sve informacije o njima su dostupne na internetu. U kampovima imate sve osigurano; mjesto za šator, sanitarni čvor a u dogovoru s vlasnicima i ručak ili barem mogućnost kupnje namirnica koje ćete sami spremiti. U kampovima postoji i kućni red koji treba poštovati.

Photo: Pablo Garcia Saldaña, Unsplash/Igor Narandžić

Stoga ako se odlučite za kampove, nabavite plinsko kuhalo, vreću i/ili šator i naglavnu lampu i spremni ste. Kada steknete iskustvo boravka u kampovima i ako se nakon toga odlučite  ići na mjesta s nešto manje ljudi, dolazite do slijedećeg koraka, a to je;  noćenje na otocima ili obali blizu nekog naseljenog mjesta. Odmaknite se tek toliko da nikom ne smetate i ne spavajte na javnim plažama jer će vas ujutro probuditi prvi kupači ili čistaći smeća- idite još 100 metara dalje i sve ste riješili.

I konačno kada uhvatite vještinu i prije svega bistru glavu koja kaže – hajde sad si stekao iskustva i poznaš taj osjećaj- krenite, otiđite na neki nenaseljeni otok.

Photo: Igor Narandžić

Pritom ne mislim na male hridi ili na svjetionike, to su pomorska dobra i na njima je kampiranje strogo zabranjeno.

Nacionalni parkovi, parkovi prirode, zaštićeni krajolici, plaže pod koncesijom, privatne plaže i privatne parcele uz obalu su mjesta na kojima je zabranjeno noćiti i takva mjesta izbjegavajte.

Zar postoje službena mjesta za ulazak u more?

Idite tamo gdje ćete se dobro osjećati, gdje znate da vas nitko neće imati razloga posjetiti, tjerati ili prijetiti (tri glavna glagola invazivnog hrvatskog turizma iz usta lokalnog stanovništva).

Kada vas žele uvjeriti da je kamp najbolje mjesto za vas, to je isto kao da vas žele uvjeriti da je javna, uređena plaža jedino pravo mjesto za kupanje za vas – i da okolne stijene, škrape i druge manje pristupačne obale – nisu mjesto gdje biste trebali ulaziti u more. Zar postoji službeno mjesto za ulazak u more?

Čovjek može bilo gdje ući u more, naravno, na lakši ili teži način.

Zbog nečijeg privatnog interesa i one stare – nemaju oni tu što tražiti- lakše je ljude smjestiti u kampove i sve je riješeno.

Photo: Igor Narandžić

Pobornik sam slobodnog odabira i slobodne volje. Jer vi sami birate mjesto dolaska, naravno, ovisno o vašim mogućnostima, stanju terena i tisuću drugih stvari koje sada neću ponavljati -osvrnite se na prvu kolumnu o čovjeku i njegovom izboru, gdje je sve objašnjeno.

Da, idite u kampove kada želite, ali da, isto tako idite i drugdje gdje nije zabranjeno boraviti i noćiti, kada želite.

Jer sve je stvar izbora.

Igor Narandžić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.