Heroj koji je Jadran spasio od katastrofe: “Brod bi se definitivno potopio da nismo došli!”

Photo: MPPI/Facebook

TROGIR – Nakon dvodnevne neizvjesnosti u sigurno spašavanje turskog broda Haksa u čije potpalublje je u nedjelju rano u jutro prodrlo more, pristankom u trogirski škver agonija napokon završava. Heroj dana, to sad konačno možemo i javno napisati je Andy Marović, instruktor ronjenja s Komiže!

Brod je spasio jedan čovjek!

Unatoč koordinaciji službi na terenu, od sigurne katastrofe turski brod Haksa spasio je jedan jedini ronilac i dobro more!

Doznajemo kako je instruktor ronjenja i voditelj Manta Diving Centra Andy Marović pozvan u nedjelju poslijepodne kad je zakrpao brod da bi pumpe lakše ispumpavale more i kako bi ga koliko-toliko sigurnije u tegalj mogao preuzeti Brodospasov remorker Alkaid. Brod je preuzet u tegalj, no nekoliko nautičkih milja od kopna, trup je opet počeo popuštati, pa su Marovića ponovno pozvali noću oko 04.00 sata u ponedjeljak. To je za Morski.hr potvrdio i sam Marović:

– Istina je, zvali su nas u nedjelju oko 16 sati i u ponedjeljak rano u jutro između 4 i 5 sati. Krpali smo rupu na krmenom dijelu dna, veličine 15×10 cm s dvokomponentnim ljepilima i priručnim materijalima – pojasnio nam je Marović.

– Drugi prodor mora u brod dogodio se kroz usis motora i brod bi se definitivno potopio da nismo došli! Prijavili su da brod tone oko 5 sati i nitko doista nije mogao doći brže nego li je došao, no brod bi se definitivno potopio da nismo došli – rekao je Marović.

Photo: Facebook

Heroj Jadrana kojeg treba upoznati

Na pitanje tko je s njim radio na popravku odgovara:

– Radio sam sam prvi put gotovo dva sata i drugi put nešto više od sat vremena, a kako je bilo raditi, probajte zamisliti rad na otvorenom moru ispod korita broda koji tone!

Marovića su pozvali vlasnik broda i Lučka kapetanija, a s obzirom na splet dobrih slučajnosti s vremenskim prilikama, prava je sreća da u Jadranu nismo dobili katastrofu većih razmjera!

Ruta broda Haksa od mjesta havarije do Trogira / Photo: Foto: Marinetraffic

Marovića u ronilačkom krugu poznaju kao vrhunskog profesionalca kojeg se zove za najteže i najkompleksnije situacije ugroze poput ovih ili spašavanja drugih ronioca. Prozvali su ga i “šaptačem ugorima”, zbog toga što mu na dubinama te zmijolike nemani doslovno jedu iz ruke. O Maroviću je pisao i Daily mail, pa je zasigurno vrijeme da hrvatska javnost upozna junaka koji je u jednom danu dva puta spasio Jadran.

U ime portala Morski.hr i svih koji vole Jadran, velika hvala!

Pročitajte još:

Turski brod na nekoliko milja od kopna: Usporeno tegljenje, vatrogasci na brodu

DOZNAJEMO: Ronioci zakrpali rupu – Havarirani brod se noćas tegli u Trogir

FOTO GALERIJA: Ovako izgleda turski brod u kojeg prodire more nasred Jadrana

POLICIJA: Havarirani brod čeka ronioce s Visa – Kad smo stigli, more je bilo preko pajola

Tonući brod s opasnim teretom usred ribolovnog područja

PRIJELOMNA VIJEST: Turski brod tone u Jabučkoj kotlini, posada u evakuaciji!

Jurica Gašpar