Predsjednica na tragu rješenja smeća u Jadranu? Hrvatska u čišćenje Albanije ulaže 250 tisuća eura!

Photo: Damir Mičić/Facebook/KolindaGrabarKitarović

DURRES, Albanija – Hrvatska je odlučila odriješiti kesu i pomoći Albaniji u čišćenju vlastitog obalnog pojasa i teritorijalnog mora od zagađenja koje je poprimilo alarmantne razmjere. Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović na tragu tog rješenja predstavila je javnosti projekt čišćenja Albanije od smeća u kojeg Hrvatska ulaže čak 250 tisuća eura ili desetinu iznosa ukupne vrijednosti projekta!

Albanija je postigla određeni napredak u borbi protiv onečišćenja mora, a vojska i volonteri pomažu očistiti plaže na početku svake turističke sezone, no smeće bačeno u rijeke uglavnom stiže u Jadran i morskim strujama na našu obalu.

– Morske struje i vjetrovi donose stoga velike probleme Hrvatskoj, što je najvidljivije u zimskim mjesecima. Puno truda i puno sredstava uloženo je u čišćenje obale, no mi bi radije taj novac uložili u spriječavanje zagađenja okoliša – rekla je predsjednica dok je boravila na svečanosti pokretanja novog projekta čišćenja u albanskoj luci Durres.

Veliko ulaganje u uzrok zagađenja Jadrana

Hrvatska financira prvu fazu projekta vrijednog 250 milijuna eura, jer jedino rješavanjem uzroka možemo spriječiti katastrofalne posljedice koje su već uzele maha.

Grabar-Kitarović je izrazila nadu priključenja Albanije Europskoj Uniji, ali je istakla kako je zaštita okoliša jedno od “najsloženijih” poglavlja ili političkih područja, kako bi država kandidatkinja uopće mogla pregovarati.

D.G.

Izvor: Reuters