Predsjednica na tragu rješenja smeća u Jadranu? Hrvatska u čišćenje Albanije ulaže 250 tisuća eura!

Photo: Damir Mičić/Facebook/KolindaGrabarKitarović

DURRES, Albanija – Hrvatska je odlučila odriješiti kesu i pomoći Albaniji u čišćenju vlastitog obalnog pojasa i teritorijalnog mora od zagađenja koje je poprimilo alarmantne razmjere. Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović na tragu tog rješenja predstavila je javnosti projekt čišćenja Albanije od smeća u kojeg Hrvatska ulaže čak 250 tisuća eura ili desetinu iznosa ukupne vrijednosti projekta!

Albanija je postigla određeni napredak u borbi protiv onečišćenja mora, a vojska i volonteri pomažu očistiti plaže na početku svake turističke sezone, no smeće bačeno u rijeke uglavnom stiže u Jadran i morskim strujama na našu obalu.

– Morske struje i vjetrovi donose stoga velike probleme Hrvatskoj, što je najvidljivije u zimskim mjesecima. Puno truda i puno sredstava uloženo je u čišćenje obale, no mi bi radije taj novac uložili u spriječavanje zagađenja okoliša – rekla je predsjednica dok je boravila na svečanosti pokretanja novog projekta čišćenja u albanskoj luci Durres.

Veliko ulaganje u uzrok zagađenja Jadrana

Hrvatska financira prvu fazu projekta vrijednog 250 milijuna eura, jer jedino rješavanjem uzroka možemo spriječiti katastrofalne posljedice koje su već uzele maha.

Grabar-Kitarović je izrazila nadu priključenja Albanije Europskoj Uniji, ali je istakla kako je zaštita okoliša jedno od “najsloženijih” poglavlja ili političkih područja, kako bi država kandidatkinja uopće mogla pregovarati.