“Pronašli smo neobično stvorenje i pustili ga. O čemu se radi?”

Photo: Čitateljica

SELINE – Ovako je glasio upit čitateljice koja je poslala fotografije neobičnog stvorenja koje izgledom podsjeća na kopnenog ježa, dok strukturom djeluje poput moždane kore. 

Stvorenjce koje stane u dlan pronađeno je na plaži Pisak kod Selina, na oko 2.5 m dubine i pušteno odmah nakon fotografiranja u more, kako kaže čitateljica i pita: “O čemu se zapravo radi?”?

Da bi dobili odgovor na to pitanje, obratili smo se uredniku portala Podvodni.hr i suradniku Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, Peri Ugarkoviću, pa smo nešto i naučili.

– Ovo izgleda kao plaštenjak. Možda se radi o vrsti Phallusia mamillata. Plaštenjaci su kralježnjaci koji odbace kralježnicu nakon što se smjeste na morsko dno. Onda živi kao filter mora. najpoznatiji je morsko jaje (Microcosmus sabatieri).

Ovaj je dosta čest po Jadranu. Nekad ga se zna vidjeti na konopu u lučici, ali češće bude po dnu, ovako na kamenju.

Na pitanje mijenja li oblik ili izgleda uvijek ovako, Ugarković odgovara:

– Ovo je trajna faza. Samo kad je planktonska faza, onda pliva s kralježnicom. Inače, stoji na dnu kao supžva i filtrira more. Tako se i hrani jer mu na taj način planktoni uđu u usta.

Imate li slična iskustva s morskim stvorenjima, fotografirajte ih (svakako pustite natrag u more) i pošaljite upit na: info@morski.hr ili u inbox na našoj Facebook stranici.

D.G.