VIDEO: Crnogorska policija uz pomoć hrvatske pregledava ribare u hrvatskim vodama!

PREVLAKA – Ribar Stipe Frančić iz Kaštela neugodno se iznenadio dok je svojim brodom „Antun“ u četvrtak oko 18 sati ribario kod Prevlake. Na njegov brod su se ukrcali crnogorski policajci kako bi pregledavali papire i upozorili ga na nedozvoljen ribolov iako se radi o ribolovnoj zoni u hrvatskom teritorijalnom moru, a Franić ima sve potrebne papire.

Nakon ovog incidenta, obratio se redakciji portala Morski.hr ljut jer je ovako nešto moguće.

Zašto je hrvatska policija pomagala crnogorskoj?

– Hrvatska policija s brodom “Željko Raguž” dojurila je na poziv crnogorskih kolega jer Crnogorci ne smiju samostalno ulaziti u naše teritorijalne vode i tada nastaje problem. Dva naša policajca na crnogorskom gliseru prilaze meni koji legalno ribarim u hrvatskim teritorijalnim vodama i ukrcavaju mi se na brod!

Bio sam dalje od obale 300 metara i u našim vodama, dakle sve je bilo ispravno. Točnije, udaljeni smo bili 500 metara od obale i 700 metara od Crnogorske granice, što sam sve lijepo i snimio.

Crnogorski policajci su išli pogledati naše papire. Dao sam im sve što sam imao, a na pitanje hrvatskim policajcima o razlogu njihova dolaska na moj brod, rečeno mi je da će poslati ribarskom inspektoru zapisnik i “vidjet ćemo što će biti”.

“Uprava ribarstva potvrdila da nije bilo prekršaja”

– Jučer sam kontaktirao Upravu ribarstva i monitoring centar i oni su utvrdili da nije bilo prekršaja i da smo se nalazili unutar naših voda, odnosno u ribolovnoj zoni Republike Hrvatske.

Crnogorska policija je došla iz Herceg Novog do naše granice i čekala dok se nije pojavila naša policija. Onda su se dva hrvatska policajca ukrcala na manji crnogorski gliser i krenuli na mene.

Rekli su da se maknem da ne bi bilo problema. Kad sam pitao čije je more, rekli su „a naše more, ali da imaju dogovor s Crnom Gorom kako to oni mogu skupa kontrolirati. Spomenuli su da taj dogovor datira iz 2002.“ Taj dio mora neparnim mjesecom kontroliraju crnogorci, a parnim mjesecom hrvatska policija.

Ja sam pitao kako je moguće kad ministarstvo to ne zna? U očevidniku je zapisano da je to ribolovna zona D4. Oni sliježu ramenima i samo su mi rekli da ne žele probleme – kaže Frančić.

Frančić dalje navodi da crnogorski ribari bez problema dolaze u naše vode i ribaju na štap i udicu, skroz do Molunta u Konavlima (!) i nikome ništa.

– Lovio sam palamidarom s propisnim okom, a policajac je rekao da se tamo ne može obavljati ribolov osim udičarskim alatima, međutim to u nijednom pravilniku nema. Zato ću i opet ići tamo loviti. Interesirao sam se u Upravi za ribarstvo i miran sam jer su mi i oni potvrdili da ribariti možemo.

Crnogorci su se samo smijali i snimali mobitelom. Kad su već snimali, izvadio sam mobitel pa sam snimao i ja zato i rekao im da ću dati ovo u medije.

Zna se crta granice – 500 metara rta Oštro do rt Kobila, to se zna da je naše. Upisano je u elektronskom očevidniku i u kartama. Iznenađen sam, nije mi ugodno bilo. Što njih dira naše more i što se oni diraju u nas? – pita se Frančić.

D.G.