2 min. čitanja

VIDEO: Crnogorska policija uz pomoć hrvatske pregledava ribare u hrvatskim vodama!

PREVLAKA – Ribar Stipe Frančić iz Kaštela neugodno se iznenadio dok je svojim brodom „Antun“ u četvrtak oko 18 sati ribario kod Prevlake. Na njegov brod su se ukrcali crnogorski policajci kako bi pregledavali papire i upozorili ga na nedozvoljen ribolov iako se radi o ribolovnoj zoni u hrvatskom teritorijalnom moru, a Franić ima sve potrebne papire.

Nakon ovog incidenta, obratio se redakciji portala Morski.hr ljut jer je ovako nešto moguće.

Zašto je hrvatska policija pomagala crnogorskoj?

– Hrvatska policija s brodom “Željko Raguž” dojurila je na poziv crnogorskih kolega jer Crnogorci ne smiju samostalno ulaziti u naše teritorijalne vode i tada nastaje problem. Dva naša policajca na crnogorskom gliseru prilaze meni koji legalno ribarim u hrvatskim teritorijalnim vodama i ukrcavaju mi se na brod!

Bio sam dalje od obale 300 metara i u našim vodama, dakle sve je bilo ispravno. Točnije, udaljeni smo bili 500 metara od obale i 700 metara od Crnogorske granice, što sam sve lijepo i snimio.

Crnogorski policajci su išli pogledati naše papire. Dao sam im sve što sam imao, a na pitanje hrvatskim policajcima o razlogu njihova dolaska na moj brod, rečeno mi je da će poslati ribarskom inspektoru zapisnik i “vidjet ćemo što će biti”.

“Uprava ribarstva potvrdila da nije bilo prekršaja”

– Jučer sam kontaktirao Upravu ribarstva i monitoring centar i oni su utvrdili da nije bilo prekršaja i da smo se nalazili unutar naših voda, odnosno u ribolovnoj zoni Republike Hrvatske.

Crnogorska policija je došla iz Herceg Novog do naše granice i čekala dok se nije pojavila naša policija. Onda su se dva hrvatska policajca ukrcala na manji crnogorski gliser i krenuli na mene.

Rekli su da se maknem da ne bi bilo problema. Kad sam pitao čije je more, rekli su „a naše more, ali da imaju dogovor s Crnom Gorom kako to oni mogu skupa kontrolirati. Spomenuli su da taj dogovor datira iz 2002.“ Taj dio mora neparnim mjesecom kontroliraju crnogorci, a parnim mjesecom hrvatska policija.

Ja sam pitao kako je moguće kad ministarstvo to ne zna? U očevidniku je zapisano da je to ribolovna zona D4. Oni sliježu ramenima i samo su mi rekli da ne žele probleme – kaže Frančić.

Frančić dalje navodi da crnogorski ribari bez problema dolaze u naše vode i ribaju na štap i udicu, skroz do Molunta u Konavlima (!) i nikome ništa.

– Lovio sam palamidarom s propisnim okom, a policajac je rekao da se tamo ne može obavljati ribolov osim udičarskim alatima, međutim to u nijednom pravilniku nema. Zato ću i opet ići tamo loviti. Interesirao sam se u Upravi za ribarstvo i miran sam jer su mi i oni potvrdili da ribariti možemo.

Crnogorci su se samo smijali i snimali mobitelom. Kad su već snimali, izvadio sam mobitel pa sam snimao i ja zato i rekao im da ću dati ovo u medije.

Zna se crta granice – 500 metara rta Oštro do rt Kobila, to se zna da je naše. Upisano je u elektronskom očevidniku i u kartama. Iznenađen sam, nije mi ugodno bilo. Što njih dira naše more i što se oni diraju u nas? – pita se Frančić.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.