Stogodišnji brod ponovo kod kuće

Foto: Bojan Purić/Otoci.net

MALI LOŠINJ/ZADAR – Na mjesto nastanka, barem na jedan dan, u ponedjeljak se vratio drveni brod “Michelle”, što mu je peto ime od izgradnje u Malom Lošinju 1920. godine.

Sada je to izletnički brod za više od dvjesto putnika, čiji vlasnik Ivica Zorić iz Zadra radi ljetne izlete na Kornate, te na brodu organizira zabave s polaskom iz Novalje, piše portal Otoci.net. Inače ga nema u ovom akvatoriju, a sada se pojavio na jednokratnom izletu. Protekla turistička sezona, kaže, bila mu je loša, a mnogo primjedbi ima na zadarske i više rangirane vlasti; “Država terorizira poduzetnike”, odlučno će.

Da povratak broda u “mjesto rođenja” ne protekne nezapaženo, pobrinuo se zaljubljenik u pomorsku povijest Lošinja, publicist Julijano Sokolić, koji je Zoriću na dar donio primjerak knjige “Nerezinsko brodovlje”, kataloga izložbe prije četiri godine postavljene u vijećnici u Nerezinama. U njoj je prikazan nekadašnji izgled broda i dani osnovni podaci, a odmah je pao dogovor da se za dvije godine priredi makar simbolična proslava stotog rođendana broda.

Photo: Bojan Purić/Otoci.net

Prije 98 godina brod je izgrađen u privatnom brodogradilištu koje je kraj Privlake, na mjestu današnje marine u Malom Lošinju, vodio Ottavio Picinich. Vlasnici su bili Nerezinci Andrea Gržan, Anton Matković i Dinko Rukonić, a prvo ime broda bilo je “Mileva”. U sljedećih nekoliko godina brod je dvaput mijenjao ime – pod nazivom “Kosovo” služio je trgovačkim poduzetnicima Vidmaru i Rogiću iz Svetog Jurja kraj Senja, a onda ga preuzimaju A. i M. Janović iz Sumartina na Braču. Od 1929. ponovo je vlasnik Andrea Gržan, tada pisan Chersano, a brod je dobio ime “Madonna Del Rosario”. Poslije II. svjetskog rata, kao i drugi brodovi tonaže preko 50 t, nacionaliziran je i dodijeljen Brodarskom poduzeću “Rijeka”, od 1951. “Obalnoj plovidbi” iz Rijeke. Godinu kasnije dobiva ime “Selce”, a dvije godine kasnije rekonstruiran je u brodogradilištu u Puntu, gdje je ugrađen novi stroj. Nakon što je “Obalna plovidba” udružena u “Lošinjsku plovidbu”, tadašnje “Selce” služi do 1967. godine, sljedećih osam godina je u floti Brodogradilišta Cres, potom je prodan Prehrambeno-poljoprivrednom kombinatu “Vrana” iz Biograda, da bi godinu dana kasnije vlasnik postao Ivica Zorić, koji mu je dao ime “Michelle”, prema svojoj kćeri. Do tada teretni brod, dobio je posve novi izgled od palube naviše, stavljen je novi, američki stroj, a ugrađena su mu i čelična bočna pojačanja. Tonaža je s 151 brt povećana na 195.

Bojan Purić, Otoci.net