Karta svijeta kakvu poznajete je laž – Evo kako izgleda stvarnost na ravnoj plohi

Ilustracija: Environment

Britanski znanstvenik Mett Officea Neil Kaye, koji inače pročava klimatske podatke, izradio je vizualizaciju karte koja se izmjenjuje između Mercatorove projekcije i stvarnih projekcija područja države u odnosu na druge države, a zatim su u kolovozu 2018. kartografi objavili projekciju mape Equal Earth u nadi da će nadići sve probleme s kojima se susreću zbog brojnih projekcija svijeta

Svijet nije onakav kakvim se čini. Većina karata koje smo vidjeli temelje se na Mercatorovoj projekciji. Čak je i Google maps sve do nedavno koristio varijante ove projekcije koja je izrađena prije gotovo 550 godina. Ipak, ona je iznenađujuće loša u točnom prikazivanju prave veličine mnogih država, piše IFLScience.

Britanski znanstvenik Mett Officea u Neil Kaye, koji inače proučava klimatske podatke, izradio je vizualizaciju karte koja se izmjenjuje između Mercatorove projekcije i stvarnih projekcija područja države u odnosu na druge države.

‘Mercatorova projekcija iskrivljuje pravu veličinu mnogih država’

GIF elegantno pokazuje kako Mercatorova projekcija iskrivljuje pravu veličinu mnogih država, posebice onih koje su udaljenije od ekvatora, piše IFLScience.

Pogledajte kako Rusija, Kina i Grenland značajno mijenjaju veličinu. Europa, dijelovi Azije i Amerika se također značajno smanjuju. Mercatorova projekcija prikazuje Grenland kao kopnenu masu veću od Afrike, iako je u stvarnosti Afrika 14 puta veća od Grenlanda!

“Svaka država je projicirana u sferalnoj projekciji te smještena u središte ovisno o tome gdje se nalazi u projekciji Natural Earth,” objasnio je Kaye na Redditu.