PUTINOV UKAZ Rusija dobila Ministarstvo za Arktik

Photo: Wikimedia

MOSKVA – Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim je Ministarstvo za razvoj Dalekog istoka preimenovano u Ministarstvo za razvoj Dalekog istoka i Arktika, čime je dobilo niz novih funkcija. Stručnjaci smatraju da nije riječ samo o birokratskom potezu, već praktički o početku osvajanja arktičkih teritorija i akvatorija.

Konkretno, suvremeni upravljački kadar trebao bi ostvariti ono o čemu su osamdeset godina maštali istraživači i junaci polarnih ekspedicija i uspostaviti Sjeverni morski put, piše portal Vzgljad.

Tekst ukaza objavljen je na portalu pravnih informacija. Po pisanju medija ovakva mjera doprinijet će učinkovitiju državnu upravui u arktičkoj zoni i optimizirat razvoj sjevernih regija.

Photo: Kreml.ru

Ministarstvo će raditi na formuliranju državne politike i stvaranju normativno-pravne regulative u području razvoja Arktičke zone Rusije, prenosi Vzgljad, prenosi Russia Beyond.

Vlada Rusije u obavezi je da u sljedeća tri mjeseca definirati ovlaštenja ministarstva i provesti njegovu reorganizaciju ukoliko je to potrebno.

Vladimir Putin je u siječnju podržao prijedlog premijera Dmitrija Medvedeva o uvođenju funkcije prvog zamjenika ministra za razvoj Dalekog istoka, odgovornog za Arktičku zonu, kao i preimenovanju ministarstva.

Russia BeyondVzgljad

PROČITAJTE JOŠ: Globalno zatopljenje u korist Rusiji – Putin: „Sjeverna ruta do 2025. deseterostruko prometnija“