2 min. čitanja

VIDEO Ribar pustio natrag u more 200 kg tešku ribu bucanj: „Neka beštija živi“

VIDEO Ribar pustio natrag u more 200 kg tešku ribu bucanj: „Neka beštija živi“
Photo: Screenshot / Nino Mrvica

ŽIRJE/VODICE – Vodički ribar Nino Mrvica ovih dana je uhvatio neobičan ulov. Riba veliki bucanj iz redova zrakoperki, najveća je koštunjača. Pa iako je primjerak imao oko 200 kg, ovaj je prava beba, jer bucanj može premašiti i dvije tone. A Nino ima kodeks kojeg poštuje; nedorasle ribe i one koje ne može komercijalno iskoristiti, vraća natrag u more. Kaže: „More daje, moru vrati“.

Porazgovarali smo s Ninom Mrvicom da prenesemo plemenitu priču istinskog ribarskog Robin Hooda. Uhvativši bucnja, nožem je iskidao mreže da ga što prije oslobodi:

– Uhvatili smo ovu ribu u akvatoriju Blitvenice i Žirja na dubini 75 metara u mriže carice, stajaćice. Imao je težinu oko 200 kg, naraste on u Jadranu i do tonu, a vani malo i više. U Kaliforniji je uhvaćen 2 ipo tone težak primjerak. Konretno mi je prvi put da sam uhvatio bucnja, ali egzotičnijih vrsta je bilo. Znala se kornjača uhvatit, pa bi je oslobodio i pustio, a pošto može duže bez zraka zasad sam ima sriću pa su sve bile žive.

Ne volim ubijat ono šta nije u svrhe prehrane i lkomercijalne svrhe. A za bucanj ne postoji tržište. Je li zaštićena vrsta ili nije, ne znam, ali ja sam ga pustio. Život je život, neka beštija živi, nemam potrebu zadržavati išta iz mora radi atrakcije. Puštamo sve što je malo, nedoraslo i nije sklono mriještenju jer triba i dogodine loviti i raditi, ali i ostaviti za buduća pokoljenja.

Često se u posljednje vrijeme priča da je ribe sve manje. Ima li je u Jadranu?

– Sigurno je nema kao u prošlim vremenima, prije 10, 20 ili  pogotovo100 godina, ali riba koju ja lovim ima fantastičmnu cijenu i svaki komad ribe je kao komad zlata. Tako da smo mi tragači zlata uz normalno, trud i veliki napor i rad. Ja nisam od onih koji nužno kukaju, ali kao u svakom poslu neke stvari mogu bit bolji i mi možemo definitivno biti bolji.

Je li više stranih vrsta u Jadranu?

– Imamo sve više invazivnih vrsta. Uhvatio sam kostoroga koji nije tipičan u Jadranu, a sad ga ima relativno dosta u odnosu na prije. Pojavio se i crv vatreni koji je prije obitavao na južmom dijelu Jadrana, a sad ga ima dosta i na srednjem jadranu. On dosta radi probleme na uhvaćenim ribama. Koliko mi je poznato, ni jedna riblja vrsta ga ne jede, iako je sličan ovom crvu na koje se love ribe. Kad ga uzmeš u ruku, peče kao žar od cigarete. Dosta nam štete radi na ulovu, pojede ih.

https://www.facebook.com/fishermenrecommend/photos/a.130880070826425/399513693963060/?type=3&theater

Što biste poručili kolegama, a pogotovo vikend ribarima željnim zarade?

– Treba biti obazriv prema moru koje nas hrani – kaže Nino Mrvica između kratkog predaha i pripreme da ponovo isplovi sa svojim 9-metarskim ribarskim brodom Lucija na pučinu.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.